• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Πόλη

Η πόλη του Κιλκίς, πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς, είναι πόλη πλούσια σε ιστορία. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του οποίου δεσπόζει η ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία.

Βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει αξιοσημείωτη βιομηχανική ανάπτυξη με μια ιδιαίτερα δραστήρια βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου). Το 2011 (απογραφή ΕΛΣΤΑΤ) η πόλη είχε μόνιμο πληθυσμό 22.740 και ο Δήμος 51.710 μόνιμους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ενώ εξαιτίας της ίδρυσης της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου τις τελευταίες δεκαετίες προσήλκυσε αρκετούς νέους επιστήμονες και εργάτες. Το όνομα του Κιλκίς προέρχεται από την Ρωμαϊκή εποχή (1οςμ.Χ. αιώνας) όταν στη θέση αυτή ιδρύθηκε το Callicum (ή Gallicum).

Callicum ή Καλλικώς ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλέγονταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο ή αλλιώς "Γαλλικός ποταμός", όνομα που προέρχεται από τον ίδιο τον οικισμό Καλλικό. Σήμερα ο οικισμός Καλλίκουμ έχει ταυτιστεί με την Κολχίδα Κιλκίς, όπου υπάρχουν ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια οικισμού. Με την ίδρυση του βουλγαρικού κράτους τον 10ο αιώνα, το Κιλκίς καταστρέφεται και οι κάτοικοι μεταναστεύουν στη νότια Ιταλία.

Μετά το 1014, με την καταστροφή του βουλγαρικού στρατού από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄, η πόλη ξανακτίζεται. Τον 14ο αιώνα η περιοχή, που ανήκε σε γαιοκτήμονες του Βυζαντίου, αναφέρεται ως «κτήμα Γαλλικός». Κατά την τουρκοκρατία, η πόλη είναι γνωστή ως Κίλκισι και από τον 15ο αιώνα αποκτά πολιτική σταθερότητα και ακμάζει στο τομέα της μεταξουργίας και υφαντουργίας. Στις αρχές του 17ου αιώνα, ανήκε στο τσιφλίκι του Γιουρούκ Χασάν Αγά, ενώ γύρω στα 1765 ενσωματώθηκε στο τσιφλίκι του Αβδούλ Αγά από την οικογένεια των γαιοκτημόνων Χαμπεντέρογλου της Δοϊράνης.

Στα 1780, η περιοχή δόθηκε από την Πύλη, στον Γιουσούφ Μπέη της οικογένειας Εβρενός. Οι Κιλκίσιοι συμμετέχουν στην Επανάσταση του ΄21 με πρωτεργάτη τον Ζαφείριο Σταματιάδη από την Ειδομένη καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) με τους μακεδονομάχους Μιχ. Σιωνίδη, Ι. Ράμναλη, Γ. Δοϊτσίνη και άλλους. Τελικά η περιοχή απελευθερώνεται το 1913 (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος) μετά την ένδοξη τριήμερη μάχη του Λαχανά (19-21 Ιουνίου).

Ακολουθούν οι ανταλλαγές πληθυσμών με Βουλγαρία (1919) και Τουρκία (1923) και η εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή γνωρίζει τη Γερμανική κατοχή και τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα το Κιλκίς είναι μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη με αξιόλογες υποδομές και μέγεθος ιδανικό για μια ποιοτική ζωή αφού μπορεί κανείς να συνδυάσει την πλούσια και όμορφη φύση της περιοχής με την αστική καθημερινότητα, χωρίς τους εξοντωτικούς ρυθμούς μια μεγαλούπολης.

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account