• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Λίμνες

«Σμαραγδένια λίμνη» - καταρράκτες Σκρά

Μνήμες ιστορικών στιγμών των ελλήνων που αναμιγνύονται με τα σπάνια κάλλη της φύσης και τα γαλαζοπράσινα νερά μιας αρχαίας λίμνης.
Αυτά είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει και οι εικόνες που θα αντικρύσει ο επισκέπτης του Σκρα, των καταρρακτών του και της περίφημης «σμαραγδένιας λίμνης».

Το Σκρα απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ και απλώνεται στις Β.Α. πλαγιές του Πάικου σε ύψος 520 μ. Το παλιό του όνομα ήταν Λιούμνιτσα ενώ το σημερινό το οφείλει στην κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α' παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο της ομώνυμης μάχης (Σκρα - Ραβινέ). Η μάχη ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού κράτους αλλά και του Α' παγκοσμίου πολέμου. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι ο τεράστιος γέρικος πλάτανος στην πλατεία του.

Κοντά στον ομώνυμο οικισμό, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής φτάνει σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, όπου συναντά τον πρώτο καταρράκτη του Σκρα, στη ρίζα του οποίου υπάρχει μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες. Λίγο πιο κάτω ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από το κάλλος της μικρής «Γαλάζιας Λίμνης» ή «Σμαραγδένιας Λίμνης», που οφείλει το γαλαζοπράσινο σμαραγδένιο χρώμα του νερού της στους ασβεστοποιημένους και απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα της. Συνεχίζοντας, η βλάστηση πυκνώνει και το έδαφος γίνεται απόκρημνο. Εκεί αντικρίζουμε τον δεύτερο καταρράκτη του Σκρα που πέφτει με πάταγο πάνω στους βράχους δημιουργώντας ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

περισσότερα...

Λίμνη Αρτζάν Αματόβου

Η λίμνη Αρτζάν – Αματόβου ή λίμνη φάντασμα βρίσκεται κοντά στο Βαφειοχώρι. Αποξηράνθηκε μερικά το 1934. Η έκταση της σήμερα κυμαίνεται εποχιακά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Η Αρτζάν-Αματόβ υποστηρίζει ικανό αριθμό ειδών πουλιών (9) και αποτελεί σταθμό στην πορεία μετανάστευσης προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ανήκει στο δίκτυο μικρών υγροβιότοπων της Βόρειας Ελλάδας.

περισσότερα...

Λίμνη Δοϊράνη

Στις όχθες της ήσυχα χωριά, πανέμορφα δάση, σαγηνευτικά τοπία, ένας τόπος ξεχωριστός και αυθεντικός που περιμένει να τον ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη, με έκταση 42,8 τ.χ. από τα οποία τα 15,6 τ.χ. ανήκουν στην Ελλάδα. Την κύρια πηγή τροφοδοσίας της λίμνης με νερό, αποτελούν τα μικρά ρέματα που καταλήγουν σε αυτήν. Στην λίμνη ζουν 19 είδη ψαριών γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι, αλλά και σημαντικός αριθμός πουλιών όπως μαυρόκοτες, μπεκατσίνια, διάφορα είδη πάπιας, βουτηχτάρες και σταχτοτσικνές.

Στο χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της λίμνης, μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να βρει εγκαταστάσεις για ψάρεμα όλο το χρόνο. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα. Ο δήμος Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή, δημιούργησε το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίσμα δίπλα στη λίμνη.

Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Στο χωριό Δοϊράνη λειτουργούν τελωνείο, γραφείο του ΕΟΤ και ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Επίσης αναψυκτήρια και γραφικές ψαροταβέρνες προσφέρουν μεζέδες και νοστιμότατο γριβάδι.

περισσότερα...

Πικρολίμνη

Σημαντικό οικοσύστημα για την ευρύτερη περιοχή, η πικρολίμνη αποτελεί κομβικό σταθμό ανάπαυσης για πολλά από τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται σε κοντινούς μεγάλους υγροτόπους όπως τα δέλτα των ποταμών γαλλικού, αξιού και λουδία. Προσφέρεται για ορνιθοπαρατήρηση και η πανίδα της διαθέτει μεγάλη ποικιλία και μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά πουλιά περνούν από την παρυδάτια βλάστηση της, όπως κιρκίρια, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες, κύκνοι, χουλιαρόπαπιες, σκαλίδρες, τρίγγες και σφυρίχτες. Κιρκινέζια και σπάνια είδη κίρκων έχουν παρατηρηθεί στη λίμνη, γύρω από την οποία ζουν και λαγοί. Η μεγάλη αλατότητα των νερών (τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Νεκρά Θάλασσα), εξηγεί την απουσία ψαριών από την λίμνη.

Στη Πικρολίμνη λειτουργεί Πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι η πηλοθεραπεία γίνεται εντός της λίμνης στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη.

περισσότερα...

Τεχνητή λίμνη Μεταλλείου

Ψάρεμα πέστροφας, όμορφες δασικές διαδρομές ακόμη και δυνατότητα σπορ με κανό καγιάκ προσφέρει η λίμνη Μεταλλείου στον επισκέπτη της.

Ανάσα ζωής αποτελεί για την περιοχή της Αξιούπολης η λίμνη Μεταλλείου, στην τοποθεσία "Μεγάλο Ρέμα" στο Πάικο, μια τεχνητή λίμνη δυο χιλιομέτρων και βάθους 35 μέτρων, ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και η περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων.

περισσότερα...

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account