• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Επισκέψιμα Οινοποιεία

Κτήμα Αϊδαρίνη

Η οικογένεια Αϊδαρίνη είναι μια από τις πιο παλιές οινοποιητικές οικογένειες της περιοχής της Γουμένισσας αφού παράγει εκλεκτά κρασιά και  τσίπουρο στην περιοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα.Αποτελεί πλέον ζωντανό κομμάτι της οινικής παράδοσης αυτής της εξαιρετικής οινοποιητικής περιοχής. Διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες ενώ συνεργάζεται και με συμβαλλόμενους αμπελουργούς εντός της ζώνης Ο.Π.Α.Π. Έχει βραβευθεί για την ανέγερση ενός καινούριου, άρτια εξοπλισμένου οινοποιείου, ωστόσο παραμένουν επισκέψιμα και τα παραδοσιακά γραφικά κελάρια τα οποία αποτελούν σημείο πώλησης και σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα κρασιά της οικογένειας παράγονται σε 25.000 με 30.000 φιάλες το χρόνο ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες (περίπου 80%), πωλούνται χύμα.

περισσότερα...

Κτήμα Πετεινή «Ακροθέα»

Το 1991 ο Νίκος Πετεινής φύτεψε το πρώτο αμπέλι του, σε ένα βουνό σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα ελληνικά βόρεια σύνορα. Το κτήμα είναι περίπου 30 εκτάρια περιτριγυρισμένο από πλούσιο δασικό περιβάλλον και λόγω της θέσης επηρεάζεται από τον βορειοανατολικό άνεμο (Βαρδάρη) που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, το ξηρό κλίμα, με μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία από νύχτα σε μέρα και από το καλοκαίρι στο χειμώνα, καθώς και με την απουσία ρύπανσης του εδάφους, του αέρα ή του νερού στην περιοχή, προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια αμπελιών. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην παραγωγή οίνων που είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον και υγιεινοί για κατανάλωση. Απολαύστε Ugni Blanc, Merlot, Μαλαγουζιά, Syrah, Ξινόμαυρο και Sauvignon Blanc του κτήματος Πετεινή «ΑΚΡΟΘΕΑ» με απόλυτη ασφάλεια ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης.    Το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο από τις αρχές και τους οργανισμούς προώθησης της βιολογικής καλλιέργειας, από την ημέρα της ίδρυσής του.

περισσότερα...

Κτήμα Τάτση

Η ενασχόληση της Οικογένειας Τάτση με το αμπέλι και το κρασί ανάγεται πίσω στο χρόνο και στην περιοχή καταγωγής της, το Άνω Βοδενό της Ανατολικής Ρωμυλία, περιοχή από αιώνες αμπελουργική.

Το 1924 οι πρόσφυγες παππούδες επέλεξαν ως τόπο εγκατάστασης την επίσης αμπελουργική Γουμένισσα και απέκτησαν αμπέλια στο ύψωμα Λιμπάσκεριτ και Γερακώνα, θέσεις ιδανικές για αμπελοκαλλιέργεια.

Από το 1998 τα αμπέλια είναιβιολογικής καλλιέργειας, σε έκταση 130 στρεμμάτων και η ποικιλιακή σύνθεση, στο μεγαλύτερο ποσοστό, είναι Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο. Επίσης καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Ροδίτης Αλεπού, Μαλαγουζιά, Chardonnay και οι ερυθρές CabernetSauvignon, Merlot, Cinsaut. Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του παραδοσιακού οικογενειακού οινοποιείου και στη συνέχεια παλαίωση των ερυθρών κρασιών σε δρύινα Γαλλικά και Αμερικάνικα βαρέλια των 225 λίτρων.

Το Κτήμα Τάτση είναι μέλος της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδος).

περισσότερα...

Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη

Στη Γουμένισσα, στους πρόποδες του Πάϊκου,στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της περιοχήςκαι κοντά στις όχθες του ποταμού Σείριου βρίσκεται το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη. Προσπερνώντας το δρόμο για το χωριό Κάρπη, αφήνοντας τη Γουμένισσα, συναντάμε στα δεξιά, μετά την ασφάλτινη γέφυρα, τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στο Κτήμα. Ακολουθώνταςτο Σείριο ποταμό, ανάμεσα σε πλατάνια και οξιές, φτάνουμε στο εκτάσεως 100 στρεμμάτων κτήμα.

Ο αμπελώνας του καλύπτει 65 στρέμματα με καλλιέργειες των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που δίνουν το κρασί «Γουμένισσα» (ΟΠΑΠ), της ποικιλίας CaberneSauvignion που δίνει το κρασί «Ο Ταύρος της Παιονίας», επίσης την ποικιλία «Λημνιό», από την οποία γίνεται το ομώνυμο κρασί και τέλος μια γαλλική παλιά ποικιλία την Viognier, που δίνει ένα καταπληκτικό αρωματικό κρασί από ποικιλιακές επιλογές.

περισσότερα...

Οινοποιείο Αρχοντάκη

Στην Αξιούπολη, στο δρόμο για τη λίμνη Μεταλλείου, στους πρόποδες του όρους Πάικου, μέσα σε ιδιόκτητους αμπελώνες, η οικογένεια Αρχοντάκη έχτισε το παραδοσιακό της οινοποιείο.

Ο σεβασμός στην παράδοση, ο έρωτας για την ευλογημένη άμπελο και η επιθυμία της ψυχής μέσα από το καλό κρασί, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλη την οινοποιητική διαδικασία που ακολουθεί η οικογένεια Αρχοντάκη. Από το φύτεμα της κατάλληλης ποικιλίας σταφυλιού μέχρι το τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης του κρασιού.  Στην κάβα θα βρείτε κρασιά και τσίπουρο φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

περισσότερα...

Οινοποιείο Μπουτάρη Γουμένισσας

Η εταιρία Μπουτάρη έδωσε νέα πνοή στην οινοπαραγωγή και την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής της Γουμένισσας, με την υποστήριξη των ντόπιων αμπελουργών και την επένδυσή της, το 1984, στο μικρό, μοναδικό εκείνη την εποχή, Οινοποιείο της περιοχής, που εξοπλίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η Γουμένισσα είναι το κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες σταφυλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Εδώ παράγονται η Γουμένισσα Μπουτάρη, η Κάβα Μπουτάρη, το Sauvignon Blanc Boutari, και φυσικά η Φιλυριά, ένα εκλεκτό μείγμα των δύο σημαντικότερων ντόπιων ποικιλιών, του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, που φτιάχνεται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στον ομώνυμο, ιδιόκτητο αμπελώνα Μπουτάρη.

Επίσης, καλλιεργούνται και άλλες υπό πειραματισμό ποικιλίες όπως Chardonnay, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες επέδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα και με την κατάλληλη διαχείριση εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στην κάβα παλαίωσης και γευστικές δοκιμές οίνων.

περισσότερα...

Οινοποιείο Χατζηβαρύτη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης και η Όλγα Ιακωβίδου συγκέντρωναν τους φίλους τους για να εμφιαλώσουν το κρασί της χρονιάς. Σύντομα αγόρασαν το πρώτο αγροτεμάχιό τους στην περιοχή Μπίνταμπλατης Γουμένισσας και φύτεψαν τον αμπελώνα τους. Οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα αποτέλεσαν τον κορμό του αμπελώνα ενώ φυτεύτηκαν και κάποιες εκτάσεις με ροδίτη, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot και Cabernet Sauvignon. Το 2000 αγοράστηκε άλλο ένα αγροτεμάχιο 50 στρεμμάτων στην περιοχή Βακούφια, στο χωριό Φιλυριά, το οποίο φυτεύτηκε αποκλειστικά με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Εδώ χτίστηκε το οινοποιείο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2007 και παράλληλα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων άρχισε ο πειραματισμός νέων ποικιλιών προκειμένου να διαπιστωθεί ο εγκλιματισμός τους στις συνθήκες της περιοχής. Ο αμπελώνας καλλιεργείται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά προκειμένου να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα.

περισσότερα...

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account