• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Θρησκευτικά Μνημεία

Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος

Ακόμα, ένας ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται γύρω στο 1800 βρίσκεται στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, στους πρόποδες του Μπέλλες.Χαρακτηρίζεται από πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, στον οποίο κυριαρχεί η παραδοσιακή εικονογραφία των αρχών του 19ου αιώνα.

περισσότερα...

Άνυδρο, Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου

Στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου οικισμού του Άνυδρου, σε μια ήρεμη λοφώδη περιοχή με πυρήνα τον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου ο επισκέπτης αντικρίζει το ιερό ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανυδρού που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1991 και είναι σχετικά αυτοδύναμο με υψηλή επιστασία του Μητροπολίτη Γουμένισσας.

Η δύναμη του ησυχαστηρίου είναι 10 μοναχές. Ο ναός, κλασική βασιλική, κτίσθηκε μεταξύ του 1800 και 1830 και διατηρεί ιδιαίτερα αξιόλογο Βυζαντινό διάκοσμο με ξυλόγλυπτα και εικόνες της εποχής στο τέμπλο και την οροφή. Στο συγκρότημα της Μονής ανήκει η νέα εκκλησία της Παναγίας Παραμυθιάς με δύο παρεκκλήσια. Λειτουργεί διώροφος ξενώνας με δύο αρχονταρίκια, χώρος έκθεσης εικόνων και χειροποίητων αντικειμένων από τις μοναχές και αίθουσα φιλοξενίας και φαγητού. Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει τα εργαστήρια και τα κελιά των μοναχών.

Εκεί κοντά βρίσκεται, επίσης, η γυναικεία μονή Ανύδρου, που αποτελεί ενδιαφέρον προσκύνημα.

περισσότερα...

Αξιούπολη, Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Η Αξιούπολη είναι συνδεδεμένη κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Ο ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κι αποτελεί τυπικό δείγμα μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο.

Σήμερα στη πόλη λειτουργεί ο νέος ναός του Αγίου Δημητρίου, που είναι χτισμένος δίπλα στον παλαιό κι εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια του.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Μ. Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτου

Σε μία από τις όμορφες πλαγιές του όρους Πάικου σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων και σε απόσταση 7χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω στον οικισμό Πεντάλοφο, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Το Μοναστήρι είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, έχει εξάρτηση και ομοιότητες μ'αυτό. Η δημιουργία και η ανάπτυξη της Μονής Οσίου Νικοδήμου επιτεύχθηκε με την έμπνευση, τους οραματισμούς και την εργώδη προσπάθεια του Ηγουμένου αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου και της αρχικής τριμελούς ομάδας νέων που τον πλαισίωναν.Το 1981 θεμελιώθηκε το Καθολικό της Μονής -κεντρικός ναός- με την παρουσία τριών Μητροπολιτών. Είναι ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόδημο (το ισόγειο τμήμα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη).

Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους η ιερή κάρα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτη της Μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεώτερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και του 19ου αιώνα. Ο Νάξιος στην καταγωγή Άγιος Νικόδημος, ο Αγιορείτης ήταν ο λόγιος και σοφός διδάσκαλος της Τουρκοκρατίας, ο διδαχος του υπόδουλου ελληνισμού που με τα βιβλία του έθρεψε πνευματικά γενιές ολόκληρες ραγιάδων, που θωράκισε τους Ρωμιούς και τους προστάτευε από τους δύο σοβαρούς κινδύνους εκείνης της εποχής, τον εξισλαμισμό και τον εκλατινισμό.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Μ. Παναγίας

Η Ιερά μονή Παναγιάς στη Γουμένισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Μακεδονίας ενώ ιστορικά αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής σε ολόκληρη την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1912).

Άλλωστε με επίκεντρο την Μονή δημιουργήθηκε και η μικρή ομώνυμη πόλη που αποτελεί και την έδρα της νεοσύστατης (από το 1991 μ.Χ.) Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου.

Η εκκλησία της Παναγίας της Γουμένισσας με τη θαυματουργή εικόνα βρίσκεται μέσα στην πόλη της Γουμένισσας και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί.

Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που στον 14ο αιώνα παραχωρήθηκε στην Μονή του Αγίου Όρους. Η σημερινή εκκλησία κτίσθηκε το 1802. Το 1837 ανακαινίσθηκε το ιερό, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, η οποία ανήκει στον τύπο της τρλικλιτης ξυλόστεγης Βασιλικής, με πολυγωνική αψίδα Ιερού από λαξευτή πέτρα, υπάρχει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο σύνολο (τέμπλο κιβώτιο Αγίας Τράπεζας, προσκυνητάρι).

Στο προσκυνητάρι είναι τοποθετημένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που καθιστά το ναό σημαντικό λατρευτικό κέντρο.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Τρίκλιτος, βασιλικού ρυθμού, χτισμένος το 1864. Ονομαστή είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου με παραστάσεις από το μαρτύριό του. Υπάρχουν εικόνες του 1825 και το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο.

περισσότερα...

Γρίβα, Ι.Μ. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης

Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Ιδρύθηκε το 1992. Εντυπωσιακό το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο του παρεκκλησίου των Μυροφόρων που είναι έργο πατέρων της ιστορικής Σερβικής Μονής Ντέτσανι (14ος αιώνας).

Υπάρχουν ιερά λείψανα των τριών Αγίων που φυλάσσονται στη Μονή και εκτίθενται σε προσκύνηση. Πληροφορίες: 23430 42104.

περισσότερα...

Γρίβα, Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Κτισμένη το 1801 στο χωριό Γρίβα, που κατοικείται από το 817, η εκκλησία σώθηκε όταν το χωριό κάηκε από τους Τούρκους στις 15 Οκτωβρίου 1912.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική της οποίας τα δάπεδα ήταν αρχικά κατασκευασμένα με πέτρα δολομίτη, που αφθονεί στο Πάικο, και με την πάροδο των ετών με μαρμάρινες πλάκες κατά περίσταση. Ο χώρος του ναού φωτίζεται από τα πλαϊνά παράθυρα και από σειρά πολύλοβων παραθύρων πάνω από το Ιερό. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται από αμφίκλινη (σαμαρωτή) ξύλινη στέγη με κεντρική υπερύψωση, ενώ τα πλάγια κλίτη με μονόρρηκτη (επικλινή) ξύλινη στέγη.

Διασώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες παρότι διατηρήθηκε μόνο η αγιογράφηση της γυναικείας πλευράς του ναού.

Η Γρίβα απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Γουμένισσα και πρόκειται για γραφικό οικισμό του οποίου τα παλαιότερα κτίσματα έχουν φρουριακό χαρακτήρα με λιθόκτιστο περιμετρικό τοίχο, που μαρτυρεί το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

περισσότερα...

Δροσάτο, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μια όμορφη και γραφική εκκλησία, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα είναι ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Δροσάτο.

Χτισμένη με πέτρα, η μεταβυζαντινή αυτή εκκλησία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως Μουσείο Βυζαντινής Αγιογραφίας, φιλοξενώντας εκπληκτικά αντίγραφα του εικονογραφικού θησαυρού του Αγίου Όρους.

περισσότερα...

Ερείπια ναών παλαιού Γυναικόκαστρου και Κορομηλιάς

Στο Παλιό Γυναικόκαστρο υπάρχει η μεταβυζαντινή εκκλησία των αρχών του 19ου αιώνα, αφιερωμένη στον Άγιο Νεομάρτυρα Ιωάννη ή Νάννο. Ωστόσο, η εκκλησία, μαζί με τη μνήμη του προαναφερθέντος νεομάρτυρα τιμά κι αυτήν της Οσίας Παρθενομάρτυρος Θεοδοσίας. Η εκκλησία χτίστηκε πριν το 1835, παρά το γεγονός ότι στην επιτύμβια πλάκα αναφέρεται το έτος το 1838. Ακόμα, παλαιότερη φαίνεται ότι είναι η εκκλησία στην Κορομηλιά, τα ερείπια της οποίας βρέθηκαν σε αγρόκτημα και χρονολογούνται στον 14ο ή 15ο αιώνα.

περισσότερα...

Κιλκίς, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς, σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830, πιθανότατα σε θέση παλαιότερης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική μεγάλων διαστάσεων. Το κτίριο έχει δυο εισόδους. Είναι χτισμένο από μάρμαρο, ενώ υπάρχει και ανάγλυφη διακόσμηση με γλυπτούς δράκοντες (ή λέοντες) οι οποίοι θα πρέπει να θεωρούνταν ως προστάτες του ναού.

Συγχρόνως ένας σταυρός υποδηλώνει τη χριστιανική ιερότητα του χώρου. Στο ναό υφίστανται τρία κλίτη, αφιερωμένα αντίστοιχα στους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Δημήτριο και στον Άγιο Γεώργιο.

Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση, ενώ το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Δεσπόζουσα θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879, στα οποία τα γεωμετρικά σχήματα διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις και κοσμούνται με φυτικά μοτίβα. Το τέμπλο του ναού είναι ζωγραφισμένο με βάζα με πλούσιες ανθοδέσμες ή κυπαρίσσια (ιερό δέντρο) και ρόδια (το σύμβολο της αφθονίας). Γύρω από τον άμβωνα εικονίζονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές.

Η παλαιότερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται τοποθετημένη σε προσκυνητάρι και χρονολογείται στα 1832. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μακεδονικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα.

περισσότερα...

Κολχίδα, Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη

Μια εκκλησία που ανάγεται στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι αυτή του Άη-Γιάννη, στο χωριό Κολχίδα, λίγα χιλιόμετρα νότια του Κιλκίς, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού ποταμού.

Οι τοιχογραφίες του ναού ανήκουν στον 12ο αιώνα. Η μικρή τρίκλιτη εκκλησία χτίστηκε στο λόφο απέναντι απ’ το χωριό, ενώ το ασκητάριο άρχισε να λειτουργεί μέσα στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οχυρωμένου λόφου.

Ακόμα, όμορφες μικρές εκκλησίες με παλαιότητα μεγαλύτερη του αιώνα, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι αυτή της Αγίας Τριάδας στο Κάτω Θεοδωράκι των Κρουσίων, καθώς και του Ιωάννου του Προδρόμου, που βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Χέρσου.

περισσότερα...

Κολχίδα, Σπήλαιο Ζωοδόχου Πηγής

Στο Δήμο Κιλκίς, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού ποταμού υπάρχει το χωριό Κολχίδα.

Στον απέναντι λόφο κτίστηκε η μικρή τρίκλιτη εκκλησία του Αϊ Γιάννη και άρχισε να λειτουργεί το ασκηταριό μέσα στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής, στη δυτική πλευρά του οχυρωμένου λόφου.

Οι τοιχογραφίες ανήκουν στον 12ο αιώνα, η ποιότητά τους όμως είναι κατώτερη σε σύγκριση με αυτές του μοναστηριακού συγκροτήματος.

περισσότερα...

Μεταλλικό, Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος Μεταλλικού είναι πρωϊμότερος του ναού Αγίου Γεωργίου Κιλκίς αφού χρονολογείται στα 1821.

Ο εικονογραφικός του διάκοσμος αποδίδεται στην οικογένεια του αγιογράφου Ζωσιμά από την Κολακιά (σημερινή Χαλάστρα).

περισσότερα...

Παρεκκλήσι Προφήτη Ηλία

Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που κτίσθηκε το 1920 από πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στο Ν. Κιλκίς. Συνδέεται με την εγκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη και φέρει μνήμες της εποχής της προσφυγιάς.

Ο ναός το 1968 ανακαινίστηκε με τη βοήθεια πιστών καθώς και του Δήμου Κιλκίς.

περισσότερα...

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account