• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

 • Sign up in our newsletter

Photo gallery

greek

Bουτιά στη Σμαραγδένια Λίμνη (Γουμένισσα - Σκρα)

Ιδανική για επισκέπτες από τους γύρω νομούς

Γουμένισσα

Μετάβαση στη γραφική και πανέμορφη Γουμένισσα που φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα άφθονα νερά, τα γευστικά κρασιά και τα μοναδικά «Χάλκινα» των αυτοδίδακτων μουσικών της και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Ανάπαυση σε ένα από τα όμορφα καφέ του παραδοσιακού χωριού, χαλαρή περιδιάβαση στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια και επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο με τα θαυμάσια εκθέματα λαϊκής παράδοσης, που βρίσκεται στο δρόμο προς το γειτονικό χωριό Γρίβα.

Καστανερή

Κατόπιν, συνεχίζοντας στην ίδια διαδρομή, με τελικό προορισμό το Σκρα, συναντάμε, σε απόσταση 8 χλμ. από τη Γρίβα την Καστανερή, ένα ωραίο ορεινό χωριό που περιβάλλεται από υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές, γεμάτο μονοπάτια και θέσεις θέας.

Λιβάδια

Τα Λιβάδια, ένας οικισμός που δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από βλαχόφωνους Έλληνες αλλά πλέον το χειμώνα ερημώνει και το καλοκαίρι επιστρέφουν οι κάτοικοί του, βρίσκεται πάνω στη διαδρομή μας αφού έχουμε διανύσει άλλα 12 χιλιόμετρα.

Σκρα

Στη συνέχεια, κινούμενοι στις βόρειες παρυφές του Πάικου και προσπερνώντας το χωριό Αρχάγγελος Πέλλας φτάνουμε μετά από 26 χιλιόμετρα πανέμορφης ορεινής φύσης στο Σκρα. Προτείνεται επίσκεψη στο «Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» του Σκρα με τα εκθέματα μνήμης της ιστορικής μάχης που δόθηκε στη γειτονική κορυφή Σκρα ντι Λεγκένστις 17/30 Μαΐου 1918. Κειμήλια του μετώπου, έγραφα, φωτογραφίες, στολές και πλήθος άλλων αντικειμένων ζωντανεύουν τη νικηφόρα μάχη των ελλήνων στρατιωτών απέναντι στο βουλγαρικό στρατό.

Σμαραγδένια Λίμνη

Επόμενος σταθμός είναι ο τελικός προορισμός της εκδρομής μας, η εξαιρετική Σμαραγδένια Λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στο Σκρα και τον οικισμό Κούπα, όπως επίσης και οι καταρράκτες της περιοχής. Εάν είναι χειμώνας μπορούμε απλά να θαυμάσουμε το φυσικό κάλος του τοπίου και ίσως να δούμε και κάποιους από τους καταρράκτες παγωμένους, ενώ αν είναι καλοκαίρι δίνεται η ευκαιρία για μια βουτιά στα γαλάζια νερά της λίμνης. Για να φτάσουμε στη Σμαραγδένια Λίμνη βγαίνουμε από το Σκρα ακολουθούμε τις πινακίδες προς τον οικισμό Κούπα και στη συνέχεια τις ταμπέλες για τους Καταρράκτες ώσπου καταλήγουμε στο υπαίθριο πάρκινγκ όπου αφήνουμε το όχημά μας. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι σε μια δασική διαδρομή με πλούσια βλάστηση, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη. Λίγο πιο κάτω, περνώντας από ένα ξύλινο γεφυράκι αντικρίζουμε τη «Σμαραγδένια» ή «Γαλάζια Λίμνη», όνομα που προέρχεται από το γαλαζοπράσινο σμαραγδένιο χρώμα του νερού της το οποίο οφείλεται στους ασβεστοποιημένους και απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα της.

Ένα σχοινί, δεμένο από δένδρο, που αιωρείται επάνω από τη μικρή λίμνη, βρίσκεται εκεί για να βοηθάει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα σμαραγδένια της νερά κάνοντας διασκεδαστικές βουτιές, εν μέσω ενός τοπίου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Άλλωστε λίγο πιο πέρα, ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος, συναντάμε τον επόμενο καταρράκτη ο οποίος πέφτει με πάταγο πάνω στους βράχουςδημιουργώντας ένα όμορφο φυσικό σκηνικό. Μετά τη Σμαραγδένια Λίμνη, επιστρέφουμε στο Σκρα για φαγητό. Επιλέγουμε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά πιάτα, κρεατικά, σαλάτες και γλυκά και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο.

Κιλκίς

Η απόδρασή μας στις ομορφιές του Πάικου και τη γαλάζια λίμνη του Σκρα ολοκληρώνεται με μετάβαση στο Κιλκίς από το δρόμο μέσω Αξιούπολης και επιστροφή στη βάση μας. Εναλλακτικά προτείνεται, ανάλογα το διαθέσιμο χρόνο, στάση στο Κιλκίς, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και επίσκεψη μισής ώρας στο σπήλαιο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου το οποίο κατέχει την 17η θέση ανάμεσα σε 10.000 παρόμοια σ’ όλο τον κόσμο. Το σπήλαιο διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά ενώ έχει κριθεί και κατάλληλο για σπηλαιοθεραπεία για ασθένειες όπως π.χ. το παιδικό βρογχικό άσθμα. Η στάση στην πόλη του Κιλκίς μπορεί να κλείσει με καφέ επάνω στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, τοποθεσία ιδανική για κάτι τέτοιο, λίγο πριν αναχωρήσουμε για επιστροφή στη βάση μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Λαογραφικό μουσείο Γουμένισσας
Δημητρίου Κακάβου 18
Τηλ.: 23430 41362, 23430 41525
Είσοδος ελεύθερη

Πολεμικό Μουσείο Σκρα
Πρώην Κοινοτική Βιβλιοθήκη.
Τηλ.: 23430 31656,
Ώρες λειτουργίας, Καθημερινά 9:00-14:00, 17:00-20:00.
Επίσκεψη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση
Είσοδος ελεύθερη

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00-14:00
Σαββατοκύριακα: 09:00-14:00 & 16:00-18:00
Τηλέφωνα: 23410 20054 & 69 7756.1800

περισσότερα...

«Γυναικοκάστρεια»

Πραγματοποιούνται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον υπέροχο χώρο των πλατανιών στο Π. Γυναικόκαστρο στη ρίζα του βυζαντινού κάστρου. Πολλή μουσική, χορός, παραδοσιακά σχήματα από όλα τα μέρη του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους

περισσότερα...

«Ελευθέρια»

Η απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κιλκίς, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τον ελληνικό στρατό το 1913. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το τέλος Μαΐου έως τέλος Ιουνίου και αφορούν εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, ομιλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς αλλά και παρουσίαση του έργου των τμημάτων που λειτουργούν στον ΟΠΟΝΓΑ.

περισσότερα...

«Θεοτόκια»

Ο εορτασμός της Παναγίας της Γουμένισσας τον δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή όπου εκτός από τις εκκλησιαστικές δοξολογίες και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας μπορεί να παρακολουθήσει και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

περισσότερα...

«Μεγάλο ρέμα» - Αξιούπολη

Kωμόπολη ξακουστή για το παζάρι της, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Αξιούπολη οφείλει το όνομά της στον Aξιό ποταμό καθώς είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Πολύκαστρο και ο επισκέπτης αξίζει εδώ να επισκεφθεί την ειδυλλιακή τοποθεσία "Μεγάλο Ρέμα" που προσφέρεται για ψάρεμα πέστροφας και διασκέδαση στα κέντρα της περιοχής.

Αξιόλογο είναι και το μουσείο φυσικής ιστορίας που περιλαμβάνει ενότητες βοτανικής, ορυκτολογίας, πετρολογίας και παλαιοντολογίας.

περισσότερα...

«Σμαραγδένια λίμνη» - καταρράκτες Σκρά

Μνήμες ιστορικών στιγμών των ελλήνων που αναμιγνύονται με τα σπάνια κάλλη της φύσης και τα γαλαζοπράσινα νερά μιας αρχαίας λίμνης.
Αυτά είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει και οι εικόνες που θα αντικρύσει ο επισκέπτης του Σκρα, των καταρρακτών του και της περίφημης «σμαραγδένιας λίμνης».

Το Σκρα απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ και απλώνεται στις Β.Α. πλαγιές του Πάικου σε ύψος 520 μ. Το παλιό του όνομα ήταν Λιούμνιτσα ενώ το σημερινό το οφείλει στην κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α' παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο της ομώνυμης μάχης (Σκρα - Ραβινέ). Η μάχη ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού κράτους αλλά και του Α' παγκοσμίου πολέμου. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι ο τεράστιος γέρικος πλάτανος στην πλατεία του.

Κοντά στον ομώνυμο οικισμό, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής φτάνει σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, όπου συναντά τον πρώτο καταρράκτη του Σκρα, στη ρίζα του οποίου υπάρχει μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες. Λίγο πιο κάτω ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από το κάλλος της μικρής «Γαλάζιας Λίμνης» ή «Σμαραγδένιας Λίμνης», που οφείλει το γαλαζοπράσινο σμαραγδένιο χρώμα του νερού της στους ασβεστοποιημένους και απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα της. Συνεχίζοντας, η βλάστηση πυκνώνει και το έδαφος γίνεται απόκρημνο. Εκεί αντικρίζουμε τον δεύτερο καταρράκτη του Σκρα που πέφτει με πάταγο πάνω στους βράχους δημιουργώντας ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

περισσότερα...

«Φανούρια»

Στο χωριό Κολχίδα, στα τέλη Αυγούστου, γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Εκτός από τις εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και κρασί, οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν και τη Φανουρόπιτα. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.

περισσότερα...

Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος

Ακόμα, ένας ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται γύρω στο 1800 βρίσκεται στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, στους πρόποδες του Μπέλλες.Χαρακτηρίζεται από πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, στον οποίο κυριαρχεί η παραδοσιακή εικονογραφία των αρχών του 19ου αιώνα.

περισσότερα...

Αγορές

Το shopping είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που θα απολαύσετε κατά την παραμονή σας στο Κιλκίς.

Στα καταστήματα τροφίμων της πόλης, αλλά και στα γύρω χωριά, μπορείτε να βρείτε χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μέλι, λάδι, κάστανα, μπαχαρικά και βότανα, ζυμαρικά και μία μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά γαλακτοκομικά είδη, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά τσιορτάν, παρχαροτύρι, σολγούν, τσιοκαλίκι, γαΐς και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα, που στο Κιλκίς έχουν την τιμητική τους.

Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τα ψώνια σας σε καταστήματα με ρούχα, είδη και αξεσουάρ μόδας, υποδήματα, λευκά είδη, βιβλιοπωλεία και όχι μόνο. Θα βρείτε επίσης πολλούς φούρνους με λαχταριστά αρτοποιήματα, και μαγαζάκια που ειδικεύονται στις πίτες και την παραδοσιακή μπουγάτσα.

Στο Κιλκίς υπάρχουν πολλά έξυπνα διακοσμημένα μπαράκια και καφετέριες που παραμένουν ανοιχτά ως αργά το βράδυ κάθε μέρα της εβδομάδας, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που σας περιμένουν για στιγμές γαστρονομικής απόλαυσης . Προτείνονται ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα μέσα στη μέρα, ή και στο τέλος αυτής.

Και φυσικά μη παραλείψετε μία στάση σε κάποιο κατάστημα λαογραφικών ειδών, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε με αναμνηστικά μιας περιοχής με πλούσια πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Δείτε τα καταστήματα:

https://echamber.ccikilkis.gr/eChamber/login.php?action=sKad&kad=56

περισσότερα...

Αγριογούρουνο με Κάστανα

Αγριογούρουνο με κάστανα

Μακεδονίτικο

Υλικά για 6 άτομα

 • 1200γρ κρέας από αγριογούρουνο
 • 300γρ κάστανα
 • 250γρ καρότα
 • 6-8 δαμάσκηνα
 • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
 • 2 κρεμμύδια
 • 3 ποτήρια νερό
 • αλάτι

για το μαρινάρισμα:

 • φύλλα σέλινου
 • 2 φύλλα δάφνης
 • κόκκους πιπέρι
 • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, τα φύλλα σέλινο, τη δάφνη και το πιπέρι και το αφήνουμε για ένα βράδυ για να φύγει η βαριά μυρωδιά του κρέατος.
Την επομένη, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο. Κατόπιν τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα μαριναρισμένα κομμάτια κρέας μαζί με τα υλικά από το μαρινάρισμα και το κρασί, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για μιάμιση ώρα ώσπου να μαλακώσει.
Καθαρίζουμε τα κάστανα από τη φλούδα τους και κόβουμε τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια. Τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με το δαμάσκηνα μέσα στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μείνει λίγο ζουμί. Παίρνουμε λίγο από το ζουμί και μερικά κάστανα, τα λιώνουμε μαζί και περιχύνουμε το φαγητό όταν είναι έτοιμο.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

 

περισσότερα...

Αγροτουριστικές Δραστηριότητες στο Κτήμα στο Μπαίρι

Μια σειρά αγροτικών εργασιών που γίνονται εδώ και αιώνες στην Ελληνική ύπαιθρο, ξαναγεννιούνται στο Κτήμα στο Μπαΐρι. Δείτε και γευτείτε τον κύκλο του ψωμιού από το όργωμα, την σπορά, το σβάρνισμα, το θέρος, το λίχνισμα, την αποθήκευση έως και το ψήσιμο στον παραδοσιακό φούρνο. Άλλα προγράμματα είναι:

 • Ζώα και εργασίες
 • Μέλισσα και μέλι
 • Γνωρίζοντας το δάσος

Το κτήμα βρίσκεται κοντά στην Αξιούπολη δίπλα στο δάσος και είναι επισκέψιμο τόσο από σχολεία, συλλόγους όσο και από ιδιώτες.

περισσότερα...

Αεραθλητισμός, Ελληνικό Αεροναυτικό Κέντρο (ΕΑΚ)

Ελληνικό Αεροναυτικό Κέντρο (ΕΑΚ)

Οι λάτρεις των πτήσεων θα βρουν διέξοδο με το Ελληνικό Αεροναυτικό Κέντρο (ΕΑΚ) που δραστηριοποιείται από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου και από το Στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σταυροχωρίου. Επίσης, εάν σας αρέσει το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορείτε να λάβετε τις απαραίτητες γνώσεις και να έχετε ένα άλλο είδος πτητικών απολαύσεων.

Αεροπορικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εβδομάδας της Γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας (8 Νοεμβρίου). Γνωρίστε το νομό από ψηλά και αποκτήστε την ικανότητα του πιλότου εντός 20 ημερών.

Τηλέφωνα 6972077771 και για τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς 6977248581.

περισσότερα...

Αθλητικό Κέντρο Αλέξανδρος

Ειδικά για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου υπάρχει και το FOOTBALL CLUB «Αλέξανδρος» στο Κιλκίς το οποίο βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Εθν. Οδού Κιλκίς – Θεσσαλονίκης (στην είσοδο της πόλης).

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Γήπεδο 5 Χ 5 και 9 Χ 9
 • Παιδότοπος και καφετέρια
περισσότερα...

Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων

Μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 75 στρεμμάτων λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υπερσύγχρονες υποδομές διαμονής και ψυχαγωγίας του Αθλητικού κέντρου «ΑΤΕΡΜΩΝ». Ό επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το αθλητικό κέντρο για να αποδράσει από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.

Το Αθλητικό Κέντρο «ΑΤΕΡΜΩΝ» βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα του Νομού Κιλκίς, 10 χιλιόμετρα από την πόλη και 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και διαθέτει 5 γήπεδα με φυσικό χόρτο εξωτερικά γήπεδα Μπάσκετ, Τένις, Βόλεϊ. Ένα κλειστό γυμναστηριο ολυμπιακών διαστάσεων 1000τμ - 500 θέσεων(Χάντμπωλ, Μπάσκετ, Ποδόσφαιρο, Βόλεϊ), ένα συνεδριακό κέντρο 220 θέσεων - playroom, εστιατόριο,ταβέρνα και πισίνα. Είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.
Παντελεήμων Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, Τηλ. 2341064793 .
email: athletic@atermongroup.gr
url: http://www.atermongroup.gr

περισσότερα...

Αλιευτικά, Deli-Fish

Η εταιρεία Deli-Fish Α.Ε. ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 στην Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 8.100τ.μ., οι οποίες βρίσκονται στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, 60χλμ βόρεια της Θεσσαλονίκης. Βασικός σκοπός της είναι η παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία υψηλής ποιότητας delicatessen θαλασσινών εδεσμάτων. Κύρια προϊόντα παραγωγής της εταιρείας είναι θαλασσινά εδέσματα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ψαρικά όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, ο λευκός τόννος, η παλαμίδα, ο γαύρος, ο βακαλάος, τα χταπόδια κ.α.

Βασικό κριτήριο επιλογής των πρώτων υλών της εταιρείας είναι οι ποιοτικές προδιαγραφές που έχει θεσπίσει βάσει της υψηλής τεχνογνωσίας της, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας. Συνεχής πολιτική της "Deli-Fish", είναι η παραγωγή delicatessen προϊόντων υψηλών προδιαγραφών προκειμένου να ικανοποιήσει τις γαστρονομικές ανάγκες του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

Σήμερα η Deli-Fish Α.Ε. εξειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων ιχθυρών τα οποία διακρίνονται με βάση την παραγωγική τους διαδικασία στις ακόλουθες κατηγορίες: Αλίπαστα, Καπνιστά, Μαρινάτα, Παστά.

περισσότερα...

Αλιευτικά, ΚΟΝΒΑ

Γριβάδι, πιρκιά, πλατίτσες Δοϊράνης

ΚΟΝΒΑ Κονσερβοποιεία Βορείου Αιγαίου 

 

H Κονσερβοποιεία Βορείου Αιγαίου ΑΕΒΕ (ΚΟΝ.Β.Α.) αποτελεί σήμερα, μια από τις πιο προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεπερνά τα 90 χρονιά παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία κονσερβοποιημένων ψαρικών και κρεατικών τα οποία διαθέτει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.Eπώνυμαbrandsτης εταιρίας είναι η Trata, flokos κ.α. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΚΟΝ.Β.Α. βρίσκονται στην Βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς σε έκταση 31.773,00τμ.

Με την χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και εξειδικευμένου προσωπικού, η ΚΟΝΒΑ διασφαλίζει τόσο την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων όσο και την δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε (κάτοχος ISO 9001:2008 - ISO 22000:2005).

 

 

περισσότερα...

Αλλαντοποιία ΑΣΠΙΚ

Η αλλαντοποιία ΑΣΠΙΚ δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών ιδιαίτερα καλής ποιότητας, φτιαγμένων με βάση παραδοσιακές συνταγές.

Σήμα κατατεθέν τα πεντανόστιμα καπνιστά λουκάνικά της. Τα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Φ.
ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Σ. Ο.Ε.

 

περισσότερα...

Άλσος Πεδινού

Ένας ξεχωριστός, όμορφος χώρος αναψυχής, έχει δημιουργηθεί στο χωριό Πεδινό, με υποδομή που ταιριάζει απόλυτα στο ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον της περιοχής.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση, να ετοιμάσει πρόχειρο φαγητό, να ακούσει το κελάηδημα των χιλιάδων πουλιών και να ξεκουραστεί κάτω από τις αιωνόβιες δρύες.

Το Πεδινό βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς.

περισσότερα...

Αλσύλιο της Ξυρόβρυσης

Ένα μοναδικό φυσικό ησυχαστήριο και τόπος ψυχαγωγίας, περιμένει τον επισκέπτη σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς.

Το «Άλσος της Ξυρόβρυσης» προσφέρεται για περιδιαβάσεις και περιπάτους ανάμεσα στα πυκνοφυόμενα δένδρα του και είναι ιδανικός τόπος για αναζωογόνηση.

Ειδικά κάθε Πρωτομαγιά προσφέρει τις φυσικές του ομορφιές στους επισκέπτες του που το προτιμάνε.

περισσότερα...

Αναστορώ

Ετήσια και καθιερωμένη εκδήλωση πολιτισμού και γαστρονομίας στο φιλόξενο χώρο του Ραγιάν (Βάθη – Κιλκίς).

περισσότερα...

Αναψυχή

O νομός Κιλκίς διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, καθώς και υποδομές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες δραστηριοτήτων...περισσότερα

περισσότερα...

Άνυδρο, Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου

Στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου οικισμού του Άνυδρου, σε μια ήρεμη λοφώδη περιοχή με πυρήνα τον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου ο επισκέπτης αντικρίζει το ιερό ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανυδρού που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1991 και είναι σχετικά αυτοδύναμο με υψηλή επιστασία του Μητροπολίτη Γουμένισσας.

Η δύναμη του ησυχαστηρίου είναι 10 μοναχές. Ο ναός, κλασική βασιλική, κτίσθηκε μεταξύ του 1800 και 1830 και διατηρεί ιδιαίτερα αξιόλογο Βυζαντινό διάκοσμο με ξυλόγλυπτα και εικόνες της εποχής στο τέμπλο και την οροφή. Στο συγκρότημα της Μονής ανήκει η νέα εκκλησία της Παναγίας Παραμυθιάς με δύο παρεκκλήσια. Λειτουργεί διώροφος ξενώνας με δύο αρχονταρίκια, χώρος έκθεσης εικόνων και χειροποίητων αντικειμένων από τις μοναχές και αίθουσα φιλοξενίας και φαγητού. Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει τα εργαστήρια και τα κελιά των μοναχών.

Εκεί κοντά βρίσκεται, επίσης, η γυναικεία μονή Ανύδρου, που αποτελεί ενδιαφέρον προσκύνημα.

περισσότερα...

Αξιός ποταμός

Ο Αξιός ή Βαρδάρης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 χλμ, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από 50 - 600 μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα της π.Γ.Δ.Μ., μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Στην περιοχή που εκβάλει ο Αξιός σχηματίζεται ένα δέλτα έκτασης 22.000 στρ.

Στην ευρύτερη περιοχή εκβάλλουν και οι ποταμοί Λουδίας, Αλιάκμονας και Γαλλικός και μαζί με τις αλυκές Κίτρους δημιουργούν έναν υδροβιότοπο μεγάλης έκτασης και σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από τις συνθήκες Ράμσαρ και Βέρνης. Το "ευρυρρέον" ποτάμι του Ομήρου μπαίνει στην ελληνική γη έχοντας διατρέξει τριακόσια χιλιόμετρα, από τις πηγές του στο σερβοαλβανικό όρος Σκάρδο, χωρίς διαβατήριο στο διάβα του, ποτίζει κοιλάδες και χωράφια, τρέφει το χώμα, δίνει ζωή, γλυκαίνει το κλίμα, και διαρρέοντας τη γη της αρχαίας Παιονίας χύνεται στην αγκαλιά του Θερμαϊκού κόλπου.

Ποταμός γνωστός από τα αρχαιότατα χρόνια. Υμνείται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως "κάλλιστον ύδωρ" και ο Ευριπίδης στις "Βάκχες" τον ονομάζει "ωκυρόαν". Ο ποταμός, που έχει πάρει το όνομά του από τον μυθικό Αξιό, γενάρχη των Παιόνων βασιλιάδων, προσφέρει με μεγαλοπρέπεια ηγεμόνα τα πλούτη του στο πέρασμά του μέσα στους αιώνες. Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του φιλοξένησε περιώνυμες πόλεις του όπως οι Ίχνες, η Ευρωπός, η Αμυδώνα και η Πέλλα.

Στους μεσαιωνικούς χρόνους στα έργα των βυζαντινών συγγραφέων παρουσιάζεται με το όνομα Βαρδάρης που προέρχεται ή από το ρήμα βαρβαρίζω {κάνω θόρυβο},ή από το επιφώνημα βάρδα που σημαίνει φυλάξου ή από τη περσική λέξη "Βαρ-Νταρ" που σημαίνει μεγάλο ποτάμι. Βαρδάρης λέγεται και ο βόρειος αγέρας που προέρχεται από την κατεύθυνση του Αξιού, ο Αξιώτης άνεμος.

Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας και για το λόγο αυτό θεωρείται σ' όλο το μήκος του ως βιότοπος ειδικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δέλτα του στο Θερμαϊκό που προστατεύεται με την διεθνή σύμβαση Ramsar. Πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές και λεύκες, κορμοράνοι, πάπιες και ερωδιοί, δενδροβάτραχοι, σκίουροι και μυοκάστορες, γριβάδια, περκιά και χέλια είναι οι καθημερινοί σύντροφοι του ποταμού.

Έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 1220007.

περισσότερα...

Αξιούπολη, Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Η Αξιούπολη είναι συνδεδεμένη κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Ο ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κι αποτελεί τυπικό δείγμα μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο.

Σήμερα στη πόλη λειτουργεί ο νέος ναός του Αγίου Δημητρίου, που είναι χτισμένος δίπλα στον παλαιό κι εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια του.

περισσότερα...

Αξιούπολη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μετά από το Μουσείο Γουλανδρή. Ο λόγος, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης, που στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης.

Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται εντυπωσιακά δείγματα της πανίδας και χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σπάνια πετρώματα, ενώ εντυπωσιάζουν οι απεικονίσεις από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι αυτήν του πλανήτη Γη.

περισσότερα...

Αξιούπολη-Γουμένισσα, Τετραήμερη

Τετραήμερη περιήγηση με επίκεντρο την περιοχή Αξιούπολης-Γουμένισσας

Άφιξη στην πόλη του Κιλκίς και τακτοποίηση διαμονής σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης (βλ. κατάλογο ξενοδοχείων στην κατηγορία «επιχειρήσεις τουρισμού» - υπερσύνδεσμος). Μπορούμε να μεταβούμε στην πόλη του Κιλκίς από τη διαδρομή μέσω των χωριών Μικρόκαμπος, Ξυλοκερατιά, Γαλλικός, με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κολχίδας και κατόπιν από εκεί έξοδο στον δρόμο που οδηγεί στο Κιλκίς.

Λουτρά Πικρολίμνης

Επίσης, αξίζει να αφιερώσουμε μία ημέρα επίσκεψης στην Πικρολίμνη (βρίσκεται ανάμεσα στον Μικρόκαμπο και την Ξυλοκερατιά) για παραμονή στο χώρο των λουτρών της Πικρολίμνης ακόμη και με διαμονή, προφανώς πριν την άφιξη στην πόλη του Κιλκίς. Εδώ μπορούμε να περιηγηθούμε και στην περιοχή με την εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα.

Ευκαρπία

Κατά τη διαμονή μας στο Κιλκίς, μετά τη μονοήμερη διαμονή στην Πικρολίμνη (αν έχει προτιμηθεί και αυτή) μπορούμε, αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, να κάνουμε μια εξόρμηση βόρεια της πόλης για φαγητό στην Ευκαρπία.

Επισκέψεις

Μετά μπορούμε να επισκεφθούμε την Τέρπυλλο με τον Αρχαιολογικό της Χώρο και το Παλατιανό, όπου επίσης υπάρχουν αρχαία αγάλματα (εναλλακτικά σε αυτή τη σύντομη εξόρμηση, μπορούμε να παραμείνουμε στο Κιλκίς και να επισκεφθούμε τα μουσεία του – Αρχαιολογικό, Πολεμικό, κλπ – το Ναό του Αγίου Γεωργίου και το Σπήλαιο του Κιλκίς). Επιστρέφουμε στην πόλη του Κιλκίς όπου έχουμε τη δυνατότητα διασκέδασης σε κάποιο από τα πολλά καφέ και εστιατόρια της πόλης.

Γυναικόκαστρο & Μεγαλιθικό Μνημείο

Την επόμενη ημέρα προτείνεται μετάβαση στις περιοχές του Πολύκαστρου και της Γουμένισσας. Λίγο πριν φτάσουμε στο Πολύκαστρο μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο «Παλαιό Γυναικόκαστρο» όπου υπάρχει το Βυζαντινό Κάστρο αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος Γυναικόκαστρου και στο Χωρύγι όπου υπάρχει το μεγαλιθικό μνημείο Χωρυγίου.

Μουσεία

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη συνέχεια η πόλη της Αξιούπολης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενώ στα 8 περίπου χιλιόμετρα από την Αξιούπολη βρίσκεται η Γουμένισσα που φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα άφθονα νερά, τα γευστικά κρασιά και τα μοναδικά «Χάλκινα» των αυτοδίδακτων μουσικών της, όπου αξίζει να παραμείνουμε για διανυκτέρευση και φαγητό. Αξίζει μια επίσκεψη και στο λαογραφικό μουσείο με τα θαυμάσια εκθέματα λαϊκής παράδοσης που βρίσκεται στο γειτονικό χωριό Γρίβα, σε απόσταση μόλις 4 χλμ.

Εναλλακτική διαδρομές

Η τετραήμερη αυτή περιήγηση επιδέχεται ορισμένες ακόμη τροποποιήσεις / εναλλακτικές.

Πρώτη εναλλακτική είναι η διαμονή να γίνει σε ένα μόνο μέρος για όλες τις ημέρες και ο επισκέπτης να επισκέπτεται τις αναφερόμενες περιοχές αυθημερόν.

Δεύτερη εναλλακτική είναι η ενασχόληση του επισκέπτη με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, για παράδειγμα, διαμονή στη Γουμένισσα και δραστηριότητες ορειβασίας ή πεζοπορίας ή ποδηλασίας βουνού στο Πάικο, κλπ.

περισσότερα...

Αξιούπολη: Θέση Δρεβένο & Τούμπα Παιονίας

Στην ελληνική πλευρά δύο χώροι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να διεκδικήσουν τη θέση της ιστορικής Γορτυνίας. Η θέση Δρέβενο στην Αξιούπολη, όπου έχουν βρεθεί μέσα στους κήπους των κατοίκων λιγοστά όστρακα του 4ου αιώνα πΧ, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος με τον οικισμό και τα αξιόλογα ταφικά μνημεία στην Τούμπα Παιονίας. Και οι δύο οικισμοί βρίσκονται εκτεθειμένοι από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς φυσική προστασία στην είσοδο των στενών στη δυτική πλευρά του Αξιού. Η θέση τους αναμφίβολα αποτέλεσε εύκολο στόχο για τον εισβολέα και δικαιολογεί την υποταγή στο Σιτάλκη. Ενδέχεται μία από τις δύο θέσεις να ταυτίζεται με τη Γορτυνία. Ετυμολογικά το όνομα της Γορτυνίας συνδέεται με την πόλη της Γόρτυνας στην Κρήτη.

Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης του χώρου της Αξιούπολης προέρχονται από το σημαντικό νεκροταφείο της εποχής σιδήρου και των πρώιμων αρχαϊκών χρόνων, όπου έχει εντοπισθεί -και μικρό τμήμα του έχει ανασκαφεί- στη θέση Μπαϊρια στο δρόμο για την Πηγή. Το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της τέχνης για την εποχή του δείχνει αξιόλογη ανάπτυξη και πλούτο. Η σύγχρονη οικοδομική δραστηριότητα έχει καλύψει την έκταση του οικισμού και έχει καταστρέψει τις επιχώσεις του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για τάφους και ευρήματα ιστορικών χρόνων από το χώρο της σύγχρονης Αξιούπολης. Προς το παρόν όμως λείπουν οι συνδετικοί κρίκοι για να ολοκληρωθεί η ιστορική πορεία από την προϊστορία ως τα κλασικά χρόνια.

περισσότερα...

Αξιουπολίτικα

Tα "Aξιουπολίτικα" είναι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που τελούνται την περίοδο μετά τον δεκαπενταύγουστο (περίπου ανάμεσα στις 17 με 27 Αυγούστου).Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση της περιοχής της Αξιούπολης που περιλαμβάνει χορούς πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς και αγωνίσματα, μουσικά φεστιβάλ και διαλέξεις γύρω από θέματα της περιοχής καθώς και εκκλησιαστικές δοξολογίες.

περισσότερα...

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, πραγματοποιείται αναπαράσταση του εθίμου του «Καλόγερου» στο Βαπτιστή. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσειςστο Κιλκίς. Ένα αποκριάτικο γλέντι στήνεται κάθε χρόνο στον πεζόδρομο του Κιλκίς, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ανακοινώνεται και η ομάδα που νίκησε στο καθιερωμένο «Κυνήγι του Θησαυρού», το οποίο διεξάγεται το πρωινό της ίδιας μέρας. Και στις Καστανιές. Το πρωί της Κυριακής, άρματα και μασκαράδες παρελαύνουν στην κεντρική πλατεία του χωριού σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη λήξη της αποκριάς.

Μια από τις πολλές εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου του Άσπρου και κορυφαία όλων είναι το καρναβάλι την καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή γίνεται παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, στη συνέχεια ακολουθεί δωρεάν φασολάδα και χορός στην πλατεία του χωριού. Πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές καταφτάνουν από νωρίς και γίνεται ένα “πανηγύρι” χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Οι εμπνευστές και ιδρυτές του καρναβαλιού είναι ο δάσκαλος του σχολείου το 1985 Γιώργος Κτενίδης μαζί με τον Ηλία Ιβανούδη. Η θερμότατη αποδοχή της ιδέας από πολλούς χωριανούς που αμέσως πλησιάσανε την ομάδα, από τότε μέχρι και σήμερα με την μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, που είναι και η ραχοκοκαλιά της εκδήλωσης το καρναβάλι του Άσπρου διοργανώνετε με επιτυχία κάθε χρόνο.

περισσότερα...

Αρνί με Ρύζι

Αρνί με ρύζι

Ανατολικής Ρωμυλίας

Υλικά για 4 – 6 άτομα

 • 1,5 κιλό αρνί σε μερίδες
 • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
 • 3 φλιτζάνια ρύζι
 • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 • λίγο δυόσμο
 • αλάτι
 • μαύρο πιπέρι–κόκκινο πιπέρι
 • χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το αρνάκι με κρύο νερό και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Τοποθετούμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα να το σκεπάσει, και το βράζουμε. Το ξαφρίζουμε και προσθέτουμε λίγα κρεμμυδάκια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Κατόπιν το στραγγίζουμε και κρατάτε το ζουμί. Σοτάρουμε για λίγο, στο μισό λάδι, τα κομμένα κρεμμυδάκια μαζί το ρύζι. Σ’ ένα ταψί τοποθετούμε το ρύζι και μετά τα κομμάτια από το κρέας. Χτυπάμε το χυμό λεμονιού με λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ζουμί που κρατήσαμε και περιχύνουμε το αρνάκι.  
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

περισσότερα...

Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού

Δυτικά και νότια από το Νέο Γυναικόκαστρο βρίσκεται η Ευρωπός. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τον 6ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται περίπου 1 χλμ. νοτιοδυτικά από τη σημερινή. Εδώ βρέθηκαν σημαντικά ταφικά μνημεία των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και ο περίφημος Κούρος της Ευρωπού, μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα μπορείτε να τον δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς.

Στην κοντινή Τούμπα, επίσης, εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο κέντρο της Μακεδονικής κυριαρχίας εκείνης της εποχής, αφού έχουν βρεθεί ενδιαφέροντες μακεδονικοί τάφοι που πιστοποιούν, εξάλλου, την ελληνικότητα του χώρου εδώ και 2500 χρόνια.

Τα στοιχεία για την πόλη της Ευρωπού προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. Η αποκάλυψη τμήματος της νεκροπόλης της Ευρωπού μετέτρεψε τους τάφους των πολιτών της σε "λαλούντα" μνημεία /σύμβολα της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης τους. Οι αρχαιότερες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης προέρχονται από τον προϊστορικό οικισμό στην καρδιά του σημερινού Δήμου Ευρωπού.

Κορυφαίο εύρημα των αρχαϊκών χρόνων, όχι μόνο για την Ευρωπό, αλλά από ολόκληρη την περιοχή του νομού, αποτελεί ο Κούρος. Πρόκειται για ένα γλυπτό υπερφυσικού μεγέθους, νεαρού άνδρα, στον αγαλματικό τύπο του Κούρου. Είναι προϊόν νησιώτικου και πιθανότατα κυκλαδίτικου εργαστηρίου, όπως φανερώνει η σύσταση προέλευσης του μαρμάρου. Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι πΧ και μπορεί να θεωρηθεί από τα οψιμότερα παραδείγματα της σειράς των Κούρων, επειδή τα χέρια και τα πόδια έχουν σχεδόν αποκολληθεί από το σώμα. Παριστάνεται με κοντά μαλλιά, χωρίς τη χαρακτηριστική κόμμωση των υπολοίπων. Προφανώς περνούσε "επιτάφιο σήμα", σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, επιφανούς Ευρωπαίου πολίτη ντόπιου ή και αποίκου από τη Νότια Ελλάδα, εγκατεστημένου στην πόλη .Η ανεύρεση του επιβεβαιώνει τις πρώιμες εμπορικές και κοινωνικοοικονομικές σχέσεις της Ευρωπού με τις υπόλοιπες πόλεις. Μάρτυρες αυτών των σχέσεων είναι τα όστρακα-κομμάτια αγγείων -κορινθιακής ή αττικής μελανόμορφης και ερυθρόμορφης εισαγμένης κεραμικής που αποκαλύπτει η ανασκαφική έρευνα. Στη διάρκεια του 5ου-4ου αι. πΧ, φαίνεται ότι ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες και οχυρές πόλεις της Βοττιαίας. Για το λόγο αυτό ο Σιτάκλης κατέβαλε προσπάθεια να την εκπορθήσει και να εξασφαλίσει έτσι το στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Η ανεπιτυχής προσπάθεια του Θράκα εισβολέα υποδουλώνει την ύπαρξη ισχυρού τείχους που ενίσχυε την όντως οχυρή θέση της πόλης.

Η πλειονότητα των τάφων είναι ακτέριστοι. Υπάρχουν και τάφοι κτερισμένοι με αγγεία, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα και νομίσματα, λακκοειδείς και κεραμοσκεπείς, που αποδεικνύουν την ομογένεια των ταφικών εθίμων και πρακτικών με την υπόλοιπη Μακεδονία. Η ποικιλία των κτερισμάτων επιτρέπει να προσεγγίσουμε την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες και τις μεταφυσικές δοξασίες των ανθρώπων. Τη φιλαρέσκεια, γυναικείο γνώρισμα όλων των εποχών, αποκαλύπτουν ευρήματα τέφων: πυξίδες- συγκεκριμένο είδος πήλινων αγγείων- στα οποία τοποθετούσαν οι γυναίκες τα κοσμήματά τους, μολύβδινες θήκες για καλλωπιστικές κρέμες "ψιμύθια", κοσμήματα όλων των τύπων από χρυσό ή άργυρο.

περισσότερα...

Αρχαιολογικός Χώρος Κολχίδας

Λίγα μόλις χιλιόμετρα νότια του Κιλκίς βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Κολχίδας που απλώνεται στην ανατολική όχθη του Γαλλικού. Η θεμελίωσή του ανάγεται στον 4ομ.Χ. αιώνα και πιθανόν σωζόταν κατά την Τουρκοκρατία, αφού οι Τούρκοι ονόμαζαν Ακτσέ – Κλισέ (δηλαδή Ασπροκκλήσι) το χωριό της Κολχίδας.

Στη περιοχή υπάρχουν ίχνη οχύρωσης, απροσδιόριστης χρονολογίας, αλλά και τμήματα τρίκλητης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου ή των αρχών του 6ου αιώνα, που μετατράπηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα σε καθολικό μοναστηριού. Το συγκρότημα αργότερα καταστράφηκε κι επισκευάστηκε τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία διαθέτει και μερικά απ’ τα καλύτερα δείγματα βυζαντινής ζωγραφικής του τέλους του 12ου αιώνα.

περισσότερα...

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιού Γυναικόκαστρου

Ανασκαφή που έγινε τον Αύγουστο του 1984 από την ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, στη ΝΑ πλευρά κάτω από το κάστρο έφερε στο φως ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Αφορμή για την ανασκαφή στάθηκε η βαθειά άροση με την οποία ήρθαν στο φως τεφροδόχα αγγεία με χάλκινα κτερίσματα που ανήκουν στους κατοίκους του οικισμού. Συγκεκριμένα πρόκειται για το νεκροταφείο του οικισμού που έχει τη μορφή ενός μεγάλου τύμβου από λιθοσωρό που καλύπτει τεφροδόχα αγγεία.

Στην ανασκαφή του 1984, έγιναν τρεις τομές και βρέθηκε μια ταφή και 70 περίπου αγγεία που περιείχαν ισάριθμες καύσεις νεκρών. Τα περισσότερα ήταν αμφορείς οινοχόες που είχαν για κάλυμμα μικρότερα αγγεία, συνήθως σκύφους. Η διακόσμησή τους είναι απλή, σχεδόν γεωμετρική, δηλαδή οριζόντιες αυλακώσεις στο σώμα ή χαρακτά τρίγωνα σε ακτινωτή διάταξη γύρω από το λαιμό, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόσμητα.

Εντύπωση προκαλεί η ποικιλία των κτερισμάτων που συνόδευαν τους νεκρούς, ίσως ενδεικτική του φύλου τους. Σε μια κατηγορία ανήκουν κοσμήματα, όπως χάλκινα σπιράλ βραχιόλια, δακτυλίδια με διπλή σπειροειδή απόληξη, περιλαίμια από στριφτό σύρμα, καθώς και ένα πλήθος από χάλκινα εφηλοειδή επίχρυσα αντικείμενα που θα πρέπει ν' αποτελούσαν διακόσμηση ενδυμάτων. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζει ένα μοναδικό μικρό χρυσό δακτυλίδι.

Σε μια άλλη κατηγορία ανήκουν τα σιδερένια όπλα, συνήθως ξίφη και μαχαιρίδια που προφανώς ανήκουν σε άνδρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάλκινοι διπλοί πέλεκεις που βρέθηκαν στην ανασκαφή και θυμίζουν αντίστοιχους από την μινωική Κρήτη.

περισσότερα...

Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού

Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος για το νομό Κιλκίς είναι κι αυτός που αποκαλύφθηκε στο Παλατιανό, έναν μικρό οικισμό βόρεια του Κιλκίς. Στο χώρο βρέθηκαν ερείπια μεγάλης μακεδονικής πόλης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Η πόλη ενδεχομένως να ταυτίζεται με το αρχαίο Ίωρον. Οι ανασκαφές στο Παλατιανό ξεκίνησαν το 1961 κι έχουν φέρει ως τώρα στο φως τέσσερα εντυπωσιακά αγάλματα, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, ενώ αντίγραφα τους υπάρχουν στο χώρο που ανακαλύφθηκαν. Βρέθηκαν επίσης ερείπια κτισμάτων, ναΐσκων, καθώς και το νεκροταφείο της πόλης. Ο χώρος του Παλατιανού είναι επισκέψιμος μόνο μετά από συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

περισσότερα...

Αυγά ποσέ με Σκόρδο

Αυγά Ποσέ με σκόρδο

Ανατολικής Ρωμυλίας

Υλικά για 2 άτομα

 • 4 αυγά
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 2 κουταλιές βούτυρο
 • κόκκινο πιπέρι
 • 1 ποτήρι νερό
 • αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε ψιλοκομμένη τη μια σκελίδα σκόρδο. Σπάμε τα αυγά και τοποθετούμε χωριστά κάθε αυγό μέσα σε ένα φλιτζανάκι του καφέ (για να πάρει σχήμα) και στη συνέχεια το ρίχνουμε με προσοχή, ώστε να μη σπάσει ο κρόκος, μέσα στο νερό που βράζει. Μόλις βράσουν τα αυγά τα αποσύρουμε από το νερό, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι καθώς και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σερβίρουμε τα αυγά ποσέ ζεστά.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

περισσότερα...

Αυγοδιατροφική

Η Αυγοδιατροφική αποτελεί την ένωση τεσσάρων από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της Β. Ελλάδος με παράδοση στην πτηνοτροφία, την εκτροφή & διάθεση αυγών. Διαθέτει 4 υπερσύχρονες ιδιόκτητες πτηνοτροφικές μονάδες που είναι πλήρως εξοπλισμένες και αυτόνομες, με δικό τους παρασκευαστήριο ζωοτροφών.

Στη Ν. Σάντα βρίσκεται η μονάδα συγκέντρωσης, ωοσκόπησης και αποθήκευσης, της Αυγοδιατροφικής, πιστοποιημένη κατά IFS με ελεγχόμενες συνθήκες αποθήκευσης. Η Αυγοδιατροφική μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη σε προϊόντα αυγού σε οποιαδήποτε μορφή. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα αυγά που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό σε διάφορους τύπους όπως βιολογικά, αυγά πλούσια σε Ω3 & Βιταμίνες, φρέσκα ημέρας κ.α.

Τα προϊόντα της διατίθενται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και catering.

περισσότερα...

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων

Ένας πραγματικός φυτικός παράδεισος για τον επισκέπτη φυσιοδίφη. Στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων θα συναντήσει κανείς ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης, που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αργυρόχρωμους, φαρμακευτικούς και αρωματικούς κήπους, καταρράκτες, μικρές λίμνες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές εκτάσεις.

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων είναι από τους νεότερους του είδους του στην Ευρώπη και διαθέτει σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων, καλλωπιστικούς θάμνους, τεχνητές λίμνες, αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας, όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπέροχο δάσος.

Είναι ανοιχτός για επισκέψεις και ξεναγήσεις καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα έως το μεσημέρι. Ο μοναδικός για τα Βαλκάνια Βοτανικός Κήπος βρίσκεται κοντά στον γραφικό οικισμό Ποντοκερασιά και στον σύγχρονο ξενώνα της, όπου οι φυσιολάτρες μπορούν να βρουν τον δικό τους μικρό ορεινό παράδεισο.

περισσότερα...

Βαρβάρα

Βαρβάρα

Θρακιώτικο

Υλικά για 10 άτομα

 • 500γρ. σκληρό  σιτάρι
 • 1 φλιτζανάκι καρύδια
 • 1 κουταλιά κανέλα
 • 5-6 ξερά σύκα  
 • 1 κουταλάκι αλάτι
 • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
 • 1 φλιτζανάκι σταφίδες  
 • 2 κουταλιές σουσάμι
 • 2 κουταλιές αλεύρι

για το σερβίρισμα:

 • σπόρους ροδιού

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε από το βράδυ το σιτάρι και την άλλη μέρα το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μπόλικο νερό μέχρι οι σπόροι να «ανοίξουν».
Κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα, το αλάτι, τα σύκα και τα βράζουμε όλα μαζί μέχρι να χυλώσουν.
Ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια και σε λίγο ζουμάκι διαλύουμε το αλεύρι, ψήνουμε λίγο το σουσάμι στο τηγάνι ίσα ίσα να αλλάξει χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του και περιχύνουμε με αυτά τη βάρβαρα.
Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

περισσότερα...

Βαρένικα

Βαρένικα

Ποντιακό

Υλικά για 4 άτομα

 • 1/2 κιλό αλεύρι
 • 2 φλιτζάνια  νερό
 • 1 κουταλιά αλάτι
 • 1 αυγό

για τη γέμιση:

 • 400γρ.  μυζήθρα
 • 5 κουταλιές της σούπας  αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το νερό, το αυγό και το αλάτι.
Ζυμώνουμε  μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη χωρίς να κολλάει στα δάχτυλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για μισή ώρα.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα. Κατόπιν κόβουμε κάθε φύλλο σε μικρά τετραγωνάκια διάστασης 4Χ4 εκατοστά.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε τετράγωνης ζύμης από μια κουταλιά του γλυκού μυζήθρα και τη διπλώνουμε με τα δάχτυλα στα δυο ώστε να καλυφτεί η γέμιση. Πατάμε λίγο με το πιρούνι τις άκρες για  να κολλήσουν καλά και να μη χυθεί η γέμιση κατά το βράσιμο.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι και μια κουταλιά αγελαδινό βούτυρο.
Ρίχνουμε τα βαρένικα μέσα στο βραστό νερό και τα βράζουμε για 7 με 10 λεπτά. Όταν ανέβουν στη επιφάνεια τα πιάνουμε και τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιάτα. Τα ραντίζουμε με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο και γιαούρτι.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

περισσότερα...

Βυζαντινό κάστρο Παλαιού Γυναικόκαστρου

Ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της Μακεδονίας την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν το Κάστρο που βρίσκεται στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, 15 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιλκίς. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο, ο οποίος το επισκέφθηκε το 1350, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή του αυτοκράτορα των Σέρβων, Στέφανου Δουσάν. Σύμφωνα με την παράδοση, το κάστρο παραδόθηκε στον Οθωμανό Εβρενό, ύστερα από πολιορκία πολλών μηνών. Ονομάστηκε Γυναικόκαστρο (ΑβρέτΧισάρ) επειδή ήταν τόσο ισχυρό, ώστε μπορούσε να το υπερασπιστεί ακόμα και μια γυναίκα.

Είχε έκταση 25 στρεμμάτων και περικλείονταν από λίθινα τείχη μήκους 1.600 μ. Στη περιοχή ανακαλύφθηκε νεκροταφείο με δεκάδες τεφροδόχα αγγεία, χάλκινα κτερίσματα (βραχιόλια, δακτυλίδια, περιλαίμια) κι επίχρυσα αντικείμενα όπως ένα μοναδικό μικρό δακτυλίδι. Βρέθηκαν επίσης όπλα, και μεταξύ αυτών χάλκινοι διπλοί πέλεκυς που θυμίζουν αντίστοιχους απ’ τη μινωική Κρήτη

περισσότερα...

Γαλακτοκομικά

Φάρμα Κουκάκη

www.koukfarm.gr 

Εργοστάσιο:
Κάτω Απόστολοι Τ.Κ. 611 00 Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 94455
Υποκατάστημα:
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 2310 788600

Η Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται στους κάτω Αποστόλους Κιλκίς, σε ένα χώρο 600 στρεμμάτων όπου ο καθαρός αέρας και το απόλυτα φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εκτροφής και ανάπτυξης της φυτικής της παραγωγής και του ζωικού της κεφαλαίου (καλλιέργειες ζωοτροφών, αγελάδες, πρόβατα). Παράγει φρέσκο γάλα, αριάνι – κεφίρ, γιαούρτι, επιδόρπια, ρυζόγαλο, βούτυρο, τυρί φέτα Π.Ο.Π, ημίσκληρο και σκληρό τυρί καθώς και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Τα προϊόντα υπο το γνωστό σήμα «ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ» διατίθενται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.

Κολιός

www.kolios.gr

Λιμνότοπος Τ.Κ. 61200 Κιλκίς
Τηλέφωνο 23430 23340

Η Κολιός Α.Ε. Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος παράγει αγνά, ελληνικά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από το 1948. Από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη, κατέχει σήμερα στην Ελλάδα εξέχουσα θέση στην παραγωγή τυριών και την πρώτη θέση στις εξαγωγές Φέτας Π.Ο.Π.

Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Κολιός στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, με καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τμ., επεξεργάζεται το φρέσκο πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγει η εταιρεία καθημερινά από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και αυτοελέγχου που εφαρμόζει η εταιρεία είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα: ISO 22000, ISO 9001:2008, BRC, IFS, επίσης AGROCERT και BIO HELLAS.

Κύρια προϊόντα της Κολιός είναι η Φέτα Π.Ο.Π. και τα λευκά τυριά, όπως το Κατσικίσιο και το Σπιτικό, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το Κασέρι Π.Ο.Π. και το Παραδοσιακό Κολιός, το οποίο παράγει η εταιρεία από το 1948 σύμφωνα με πατροπαράδοτη συνταγή. Επίσης βιολογική Φέτα Π.Ο.Π., τυριά Light, είδη διατροφής με φυτικά λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη, όπως η σειρά Vital, καθώς και φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το στραγγιστό γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος.

Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε πρακτικές και ελκυστικές συσκευασίες και απευθύνονται τόσο στον τελικό καταναλωτή, όσο και στον επαγγελματικό τομέα και τη γαστρονομία.

Λύκας

www.lykas.gr

Βαφειοχώρι Τ.Κ. 61200 Κιλκίς
Τηλέφωνο & Φαξ 23410 87223

Η εταιρεία ΛΥΚΑΣ ιδρύθηκε στο Βαφειοχώρι Κιλκίς τον Απρίλιο του 1987. Μετά από 26 χρόνια έχει καταφέρει να κατέχει μία εξέχουσα θέση στον κλάδο. Συλλέγοντας γάλα από φάρμες της Κεντρικής Μακεδονίας που φτάνει στο σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο εργοστάσιο της σε μερικές ώρες , παράγει με φροντίδα και αγάπη γευστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως γάλα πλήρες, γάλα 1,5%, γάλα κακάο,όλους τους τύπους ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτης, φέτα, κασέρι ΑΛΦΑ, ημίσκληρα τυριά καθώς επίσης ανθότυρο, μυζήθρα και βούτυρο.

Με την χρήση τελευταίας τεχνολογίας μηχανών παστερίωσης και εμφιάλωσης και την εφαρμογή των συστημάτων οργάνωσης και ποιότητας (ISO & HACCP)το φρέσκο γάλα ΛΥΚΑΣ εμφιαλώνεται σε ειδική συσκευασία με πώμα διπλής ασφαλείας ώστε να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή με αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του.

Ευζωνική

Εύζωνοι Τ.Κ. 61200 δήμος Παιονίας, Κιλκίς
Τηλέφωνο 23430 20940

Η «Ευζωνική» είναι μία πρότυπος τυροκομική μονάδα στην οποία παρασκευάζονται και συσκευάζονται με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλό ποιοτικό επίπεδο ελληνικά παραδοσιακά κίτρινα τυριά βασισμένα σε παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

Η σειρά των προϊόντων της περιλαμβάνει το «Παραδοσιακό Κασέρι Ευζώνων» και την «Φέτα Ευζώνων», τα οποία αποτελούν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς επίσης και τη «Γραβιέρα Ευζώνων» και το «Ευζωνικό Παραδοσιακό Ημίσκληρο Τυρί».

Δοϊράνη

ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, Τ.Κ. 61100 Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 72227-9
Φαξ 23410 72230

Γαλακτοκομικά Προϊόντα με ιδιαίτερα ποιοτικά ημίσκληρα και σκληρά τυριά σε επαγγελματικές και καταναλωτικές συσκευασίες.

Lactis

Γαλακτοκομικά Ισσακίδη
Γάβρα Τ.Κ. 61100 Κιλκίς
Τηλέφωνο & Φαξ 23410 88490

Γουμένισσες

Παραδοσιακά Τρόφιμα - Γλυκά

www.oigoumenisses.gr

25ης Μαρτίου 7, Γρίβα Τ.Κ. 61300 Γουμένισσα
Τηλέφωνο 23430 43455
Φαξ 23430 43455

Οι Γουμένισσες δεν είναι μονάχα μια οικοτεχνία! Είναι ο εύφορος τόπος, τα αγνά υλικά, η αξία των παραδόσεων, έμπειρα χέρια που μαγειρεύουν με μεράκι, αλλά και επαγγελματισμό, όραμα και φρέσκες ιδέες. Το 2000, στο χωριό Γρίβα του όρους Πάικου, άνοιξαν το εργαστήριό τους για να φτιάξουννοστιμιές που αγαπήσαμε παιδιά. Λαχανικά και φρούτα εποχής, πρόβειο γάλα και αυγά φτάνουν στο εργαστήριο από τους παραγωγούς του Πάικου, για να γίνουν γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, σάλτσες, τραχανάς και χυλοπίτες.

Με αγάπη για τις καλές γεύσεις και την διατροφική αξία της παραδοσιακής κουζίνας, οι Γουμένισσες μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους και φιλοδοξούν να βρουν μια θέση στις κουζίνες όλου του κόσμου.

Παρπαράς

www.parparas.com

Νέο Γυναικόκαστρο, 61100 Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 72220-2
Φαξ 23410 72223
e-mail: parparas@internet.gr

Από το 1970 η εταιρία Παρπαράς Α.Ε με το εμπορικό σήμα ΔΗΜΗΤΡΑ ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα τουρσιά και οι ελιές με όραμα την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της και την αδιαμφισβήτητη ικανοποίηση των πελατών της.

Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τ.μ., με συνεχείς υψηλές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έρευνα, επανδρωμένη με μια ικανή και έμπειρη ομάδα ανθρώπων, πιστοποιημένη κατά ISO 22:000 αλλά κυρίως με την «προίκα» της 40ετούς εμπειρία της στον χώρο, είναι μία πρότυπη μονάδα τυποποίησης και κονσερβοποιίας με μια πλούσια γκάμα προϊόντων που συνεχώς εξελίσσεται. Τα προϊόντα της είναι αγγουράκια γλυκόξυνα, ελιές, αμπελόφυλλα, μελιτζανοπολτός, mixedpickles, τομάτες λιαστές σε λάδι, παντζάρια, πιπεριές, ψητές κόκκινες πιπεριές.

Ραγιάν

Γεωργιάδης Θεόφιλος
Παραδοσιακά Ποντιακά Προϊόντα

www.ragian.gr

Βάθη Κιλκίς
Τηλέφωνο & Φαξ 23410 84265

Η εταιρία ΡΑΓΙΑΝ Α.Ε. διαθέτει μία μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.α.). Ιδρύθηκε το 1986 προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τα παγκοσμιοποιημένα διατροφικά δεδομένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις εποχές, την υγεία και την παράδοση.

Παραδοσιακά Προϊόντα της Γιαγιάς

της Έλσας Γκουρντζίδου

www.tisgiagias.gr

Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 64765
Φαξ 23410 64813
e-mail: info@tisgiagias.gr

Τα "παραδοσιακά προϊόντα της γιαγιάς" της Έλσας Γκουρντζίδου που ιδρύθηκε το 1967, παρασκευάζει με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και τα αγνότερα υλικά, μια μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών. Για πολλά χρόνια τροφοδοτεί την αγορά της βόρειας Ελλάδας με επιτυχία δημιουργώντας μια θέση στα ράφια των supermarket για τα προϊόντα της.

Τα προϊόντα υπάρχουν στα ράφια των μεγαλυτέρων αλυσίδων καταστημάτων τροφίμων μέχρι και σε μικρά μπακάλικα της γειτονιάς. Χυλοπίτες, τραχανάς, κουσκουσάκι, πληγούρι, αποφλοιωμένο σιτάρι, σιμιγδαλένιος χαλβάς και το εύριστο που είναι μια παραδοσιακή ποντιακή λιχουδιά, συνθέτουν την γκάμα των προϊόντων της.

Eurimac

www.eurimac.gr

Βιομηχανική Ζώνη Κιλκίς
Σταυροχώρι 61100
Τηλέφωνο 23410 72164
Φαξ 23410 72160

Η EURIMAC παράγει ζυμαρικά σε δικές της κατοχυρωμένες μάρκες, οι οποίες διανέμονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε όλον τον κόσμο. Η πρώτη και γνωστότερη οικογένεια ζυμαρικών της μητρικής εταιρείας, είναι τα ομώνυμα και εμβληματικά ΜΑΚΒΕΛ, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1939 καθώς και άλλα brands όπως τα Latino, τα Famiglia, τα GrandePasta, τα Mama Mia τα Bevellini. Η EURIMAC έχει πιστοποίηση κατά EN ISO 9001:2008, EN ISO 22000:2005 (HACCP), IFS 5 (International Food Standards), BRC και παράγει υψηλής ποιότητας ζυμαρικά.

Φαίδων

www.fedon.gr

Παντελεήμονας, T.K. 61100 Νέα Σάντα Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 64820
Φαξ 23410 64824

Η Φαίδων παράγει παραδοσιακά βουτήματα, κουλούρια βουτύρου απλά και γεμιστά με πραλίνα σε διάφορες γεύσεις, διαφόρων τύπων κριτσίνια, πτιφουρ με μαρμελάδα ή κρέμα, κεράσματα σοκολάτας, παστέλια με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, προϊόντα από σφολιάτα, καρύδες και μηλόπιτες, τσουρέκια μικρά και μεγάλα, κέικ, σιροπιαστά, καθώς και τα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες. Τα προϊόντα της απευθύνονται τόσο στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, συνεργαζόμενη σχεδόν με όλες τις αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ, καθώς επίσης και σε πάρα πολλά αρτοζαχαροπλαστεία και μικρά καταστήματα τροφίμων.

Στο εργοστάσιο της εταιρίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς, σε στεγασμένο χώρο 17.000 τμ, χρησιμοποιώντας σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας, παράγονται τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της ακολουθώντας τις προδιαγραφές των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας I.F.S. (InternationalFood Standard), B.R.C. (British Retail Consortium), H.A.C.C.P, ISO 22000: 2005 και ISO 9001:2000.

Γιάννης

www.jannis.gr

Παντελεήμονας Τ.Κ 61100 Κιλκίς
Τηλέφωνο 23410 75610
Φαξ 2341075619

Η Γιάννης Α.Ε.Β.E. Εταύτισε το όνομα της με την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξέλιξη. Ιδρύθηκε το 1965 με στόχο την ικανοποίηση του τελικού καταναλωτή. Η επιτυχημένη πορεία της βασίζεται στην επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών, στον αυστηρό έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και στα υλικά συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον και με σεβασμό πρός την υγεία του καταναλωτή.

Γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό υπό το σήμα jannis με παστέλια, ξηρούς καρπούς και μέλι τα οποία διατίθενται σε πλήθος σημείων πώλησης και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

 

περισσότερα...

Γαλακτοκομικά, Ευζωνική

Η «Ευζωνική» είναι μία πρότυπος τυροκομική μονάδα στην οποία παρασκευάζονται και συσκευάζονται με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλό ποιοτικό επίπεδο ελληνικά παραδοσιακά κίτρινα τυριά βασισμένα σε παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

Η σειρά των προϊόντων της περιλαμβάνει το «Παραδοσιακό Κασέρι Ευζώνων» και την «Φέτα Ευζώνων», τα οποία αποτελούν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς επίσης και τη «Γραβιέρα Ευζώνων» και το «Ευζωνικό Παραδοσιακό Ημίσκληρο Τυρί».

περισσότερα...

Γαλακτοκομικά, Κολιός

Η Κολιός Α.Ε. Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος παράγει αγνά, ελληνικά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από το 1948. Από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη, κατέχει σήμερα στην Ελλάδα εξέχουσα θέση στην παραγωγή τυριών και την πρώτη θέση στις εξαγωγές Φέτας Π.Ο.Π.

Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Κολιός στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, με καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τμ., επεξεργάζεται το φρέσκο πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγει η εταιρεία καθημερινά από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και αυτοελέγχου που εφαρμόζει η εταιρεία είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα: ISO 22000, ISO 9001:2008, BRC, IFS, επίσης AGROCERT και BIO HELLAS.

Κύρια προϊόντα της Κολιός είναι η Φέτα Π.Ο.Π. και τα λευκά τυριά, όπως το Κατσικίσιο και το Σπιτικό, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το Κασέρι Π.Ο.Π. και το Παραδοσιακό Κολιός, το οποίο παράγει η εταιρεία από το 1948 σύμφωνα με πατροπαράδοτη συνταγή. Επίσης βιολογική Φέτα Π.Ο.Π., τυριά Light, είδη διατροφής με φυτικά λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη, όπως η σειρά Vital, καθώς και φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το στραγγιστό γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος.

Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε πρακτικές και ελκυστικές συσκευασίες και απευθύνονται τόσο στον τελικό καταναλωτή, όσο και στον επαγγελματικό τομέα και τη γαστρονομία.

περισσότερα...

Γαλακτοκομικά, Λύκας

Η εταιρεία ΛΥΚΑΣ ιδρύθηκε στο Βαφειοχώρι Κιλκίς τον Απρίλιο του 1987. Μετά από 26 χρόνια έχει καταφέρει να κατέχει μία εξέχουσα θέση στον κλάδο. Συλλέγοντας γάλα από φάρμες της Κεντρικής Μακεδονίας που φτάνει στο σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο εργοστάσιο της σε μερικές ώρες , παράγει με φροντίδα και αγάπη γευστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως γάλα πλήρες, γάλα 1,5%, γάλα κακάο,όλους τους τύπους ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτης, φέτα, κασέρι ΑΛΦΑ, ημίσκληρα τυριά καθώς επίσης ανθότυρο, μυζήθρα και βούτυρο.

Με την χρήση τελευταίας τεχνολογίας μηχανών παστερίωσης και εμφιάλωσης και την εφαρμογή των συστημάτων οργάνωσης και ποιότητας (ISO & HACCP)το φρέσκο γάλα ΛΥΚΑΣ εμφιαλώνεται σε ειδική συσκευασία με πώμα διπλής ασφαλείας ώστε να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή με αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του.

περισσότερα...

Γαλακτοκομικά, Φάρμα Κουκάκη

Η Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται στους κάτω Αποστόλους Κιλκίς, σε ένα χώρο 600 στρεμμάτων όπου ο καθαρός αέρας και το απόλυτα φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εκτροφής και ανάπτυξης της φυτικής της παραγωγής και του ζωικού της κεφαλαίου (καλλιέργειες ζωοτροφών, αγελάδες, πρόβατα). Παράγει φρέσκο γάλα, αριάνι – κεφίρ, γιαούρτι, επιδόρπια, ρυζόγαλο, βούτυρο, τυρί φέτα Π.Ο.Π, ημίσκληρο και σκληρό τυρί καθώς και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Τα προϊόντα υπο το γνωστό σήμα «ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ» διατίθενται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.

Υποκατάστημα Θεσσαλονίκη Τηλέφωνο 2310 788600

περισσότερα...

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Μακεδονίτικη

Υλικά για 6 άτομα

 • 1 λίτρο γάλα
 • 4 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
 • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
 • 5 αυγά
 • 3 φύλλα κρούστας
 • 1/2 ξύσμα από ένα πορτοκάλι
 • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά, μόλις πάρει βράσει το γάλα και αρχίζει να πήζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε σιγά σιγά με  τα αυγά προσθέτοντας και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λιώνουμε το βούτυρο και μέσα σε ένα μικρό ταψάκι αλείφουμε λίγο από το βούτυρο και  βάζουμε στον πάτο δύο από τα φύλλα κρούστας. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα με το γάλα και το σιμιγδάλι, σπάμε το τρίτο φύλλο κρούστας και το βάζουμε μέσα στο μίγμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να κάνει η γαλατόπιτα κρούστα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Milk-pie

Macedonian

Ingredients for 6 people

 • 1 litre milk
 • 4 tablespoons fine semolina
 • 1 cup sugar
 • 5 eggs
 • 3 phyllo sheets
 • zest of 1/2 an orange
 • 3 tablespoons butter

Directions

Whisk the eggs in a mixer until they turn white and set aside.
Boil the milk with the sugar and the semolina over low heat; when the milk starts to thicken, remove from the stove and stir slowly while adding the eggs and orange zest.
Melt the butter and spread some in a small pan; place two phyllo sheets on the bottom of the pan. Pour the mixture of milk and semolina in the pan; crash the third phyllo sheet and put it in the mixture as well. Pour the remaining butter in the pan.
Bake in a preheated oven at 180 degrees for 30-40 minutes, until the pie forms a crust.

 

Επιμέλεια & φωτογράφηση συνταγών:
Στέλλα Σπανού 
Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής, Βραβευμένη Φωτογράφος

περισσότερα...

Γαλλικός ποταμός

Ο «Έχων δώρα», ο Εχέδωρος ή Γαλλικός ποταμός πηγάζει από τον ορεινό όγκο των Κρουσίων (Όρος Δύσωρο) και κατευθυνόμενος νότια εκβάλει στον Θερμαϊκό κόλπο κοντά στο Καλοχώρι. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Το όνομά του Χείδωρος ή Εχέδωρος (Χείδωρον: ο έχων δώρα) οφείλεται στην παρουσία ψηγμάτων προσχωματικού χρυσού, ανάμεσα στον όγκο των υλικών που συμπαρασύρει. Μαρτυρείται ήδη από τον Ηρόδοτο, ότι ο Αλέξανδρος ο Α', στήριζε την οικονομική του ισχύ σε μεταλλεία κοντά στο όρος Δύσωρο (Κρούσια). Αναλύσεις δειγμάτων χρυσού από αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές, απέδειξαν ότι οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν συστηματικά τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του Γαλλικού.

περισσότερα...

Γαστρονομικός τουρισμός

Η τοπική κουζίνα, όπως και όλος ο νομός, είναι έντονα πολυπολιτισμική. Η ελληνική διασπορά συγκεντρωμένη στο τραπέζι  με όλα τα χαρακτηριστικά της! Στα σπίτια κάθε εποχή, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Ο νομός Κιλκίς δίκαια καμαρώνει για την πλούσια γαστριμαργική του δραστηριότητα. Εδώ κάθε οικογένεια παρασκευάζει τουρσιά για όλο το χρόνο ενώ τοπικές συνταγές πρωτότυπες και νόστιμες δίνουν τη γεύση τους σε κάθε γιορτινή μέρα του χρόνου.

Βασιλιάς όλων…η  ποντιακή κουζίνα! Εδώ παράγονται τα ονομαστά ποντιακά τυριά και ζυμαρικά «ΡΑΓΙΑΝ» στο χωριό Βάθη, σε έναν καταπληκτικό, επισκέψιμο χώρο παραγωγής. Εκλεκτά γαλακτοκομικά όπως τα τυριά Δοϊράνη, τα γαλακτοκομικά του Κουκάκη και του Λύκα, αλλά και το κασέρι Κολιός, παράγονται επίσης στην  περιοχή. Σπιτικά τουρσιά παράγει ο Παρπάρας. Η Γουμένισσα είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με κρασιά ΟΠΑΠ από ποικιλίες ξινόμαυρου και νεγκόσκα. Επισκέψιμα οινοποιεία φτιαγμένα με μεράκι, όπως του Μπουτάρη και Αιδαρίνη, μικρά οικιακά μουσεία οίνου πραγματικά στολίδια για τον τόπο, όπως  του Ευτυχίδη και του Τάτση, παραδοσιακά καζάνια όπως του Αρχοντάκη, εξαιρετικές μονάδες βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών όπως το οινοποιείο Ακροθέα, αλλά και νέες, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες όπως του Χατζηβαρύτη, σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας συντροφεύσουν στους δρόμους του κρασιού, με μυρωδιές γκράπας και τσίπουρου.

Παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσετε στη Φιλυριά στο σπίτι του Κυρ Αλέκου, στη Γερακώνα στη γωνιά του Κυρ Βασίλη με το γνήσιο μέλι και στο Φανό στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Κώστα θα γευτείτε σπιτικό ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά από βιοκαλλιέργεια και πετροαλεσμένα σιτηρά. Από τα ταβερνάκια στα Κρούσια μέχρι τα εστιατόρια του Κιλκίς και από τα Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο μέχρι τη γραφική Καστανερή και το καταπράσινο Κοτζά Ντέρε, εξαίσια κρεατικά από ντόπια ζώα ελευθέρας βοσκής σας υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις. Το φρέσκο ψάρι στη Δοϊράνη, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, συμπληρώνει τη λίστα για τους λάτρεις του «Ευ Ζην».  

περισσότερα...

Γαστρονομικός τουρισμός

Η τοπική κουζίνα, όπως και όλος ο νομός, είναι έντονα πολυπολιτισμική. Η ελληνική διασπορά συγκεντρωμένη στο τραπέζι με όλα τα χαρακτηριστικά της! Στα σπίτια κάθε εποχή, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα.

Ο νομός Κιλκίς δίκαια καμαρώνει για την πλούσια γαστριμαργική του δραστηριότητα. Εδώ κάθε οικογένεια παρασκευάζει τουρσιά για όλο το χρόνο ενώ τοπικές συνταγές πρωτότυπες και νόστιμες δίνουν τη γεύση τους σε κάθε γιορτινή μέρα του χρόνου. Βασιλιάς όλων…η ποντιακή κουζίνα! Εδώ παράγονται τα ονομαστά ποντιακά τυριά και ζυμαρικά «ΡΑΓΙΑΝ» στο χωριό Βάθη, σε έναν καταπληκτικό, επισκέψιμο χώρο παραγωγής. Εκλεκτά γαλακτοκομικά όπως τα τυριά Δοϊράνη, τα γαλακτοκομικά του Κουκάκη και του Λύκα, αλλά και το κασέρι Κολιός, παράγονται επίσης στην περιοχή. Σπιτικά τουρσιά παράγει ο Παρπάρας.

Η Γουμένισσα είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με κρασιά ΟΠΑΠ από ποικιλίες ξινόμαυρου και νεγκόσκα. Επισκέψιμα οινοποιεία φτιαγμένα με μεράκι, όπως του Μπουτάρη και Αιδαρίνη, μικρά οικιακά μουσεία οίνου πραγματικά στολίδια για τον τόπο, όπως του Ευτυχίδη και του Τάτση, παραδοσιακά καζάνια όπως του Αρχοντάκη, εξαιρετικές μονάδες βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών όπως το οινοποιείο Ακροθέα, αλλά και νέες, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες όπως του Χατζηβαρύτη, σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας συντροφεύσουν στους δρόμους του κρασιού, με μυρωδιές γκράπας και τσίπουρου.

Παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσετε στη Φιλυριά στο σπίτι του Κυρ Αλέκου, στη Γερακώνα στη γωνιά του Κυρ Βασίλη με το γνήσιο μέλι και στο Φανό στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Κώστα θα γευτείτε σπιτικό ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά από βιοκαλλιέργεια και πετροαλεσμένα σιτηρά.

Από τα ταβερνάκια στα Κρούσια μέχρι τα εστιατόρια του Κιλκίς και από τα Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο μέχρι τη γραφική Καστανερή και το καταπράσινο Κοτζά Ντέρε, εξαίσια κρεατικά από ντόπια ζώα ελευθέρας βοσκής σας υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις.

Το φρέσκο ψάρι στη Δοϊράνη, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, συμπληρώνει τη λίστα για τους λάτρεις του «Ευ Ζην». Απολαύστε τοπικές λιχουδιές στις παραδοσιακές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία της περιοχής του Κιλκίς και αρωματικό καφέ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της. Για τους λάτρεις της ποντιακής κουζίνας ιδανική επιλογή είναι η φάρμα Ραγιάν στη Βάθη Κιλκίς, τηλ.23410 84267

περισσότερα...

Γεωμορφολογία

Ο νομός Κιλκίς ανήκει στην παραμεθόρια ζώνη του βορειο-ελλαδικού χώρου και ειδικότερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βόρεια συνορεύει με την π.Γ.Δ.Μ., νότια με το νομό Θεσσαλονίκης, ανατολικά με το νομό Σερρών και δυτικά με το νομό Πέλλας.

Τα φυσικά όρια του νομού είναι στα βόρεια η λεκάνη της λίμνης Δοϊράνης, βορειοανατολικά το όρος Μπέλλες (2.031 μ.), ανατολικά τα όρη Κρούσσια (860 μ.) και Μαυροβούνιο, δυτικά το όρος Πάικο και νότια το όρος Βερτίσκος και η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Η γενική κλίση του εδάφους είναι προς τα νότια και συγκεκριμένα προς το Θερμαϊκό Κόλπο.

Γι’ αυτόν το λόγο, τα περισσότερα ποτάμια, με σημαντικότερο τον Αξιό, έχουν ανάλογη φορά. Ο νομός έχει έκταση 2.519 τ.χλμ., που αντιστοιχεί στο 13,8% της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας. Το 65% της έκτασής του είναι πεδινό, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του αντίστοιχου της Περιφέρειας και πολύ μεγαλύτερο αυτού του συνόλου της χώρας.

Τα κυριότερα βουνά του Νομού είναι:

 • Το Πάικο με υψόμετρο 1.650 μέτρα. Κορυφές του είναι η Γκόλα-Τσούκα (1.650 μ.) η Σκρα (1.097 μ.), Πύργος (1.494 μ.), Βουλάρες (1.408 μ.), Τσούμα (1.219 μ.), Βερτόπια (1490 μ.) και Κάντασι ή Καντάστι (1607 μ.).
 • Το βουνό Κερκίνη ή Μπέλες. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Νομού, κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με την π.Γ.Δ.Μ. και τη Βουλγαρία. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Τριεθνές (1.888 μ.). του οποίου μικρό μόνο τμήμα ανήκει στο νομό Κιλκίς.
 • Το Δύσωρο ή Κρούσσια. Η ψηλότερη κορυφή του είναι στα 860 μ. και στους πρόποδές του βρίσκεται η πόλη του Κιλκίς.

Ποτάμια του Νομού Κιλκίς είναι:

 • Ο Αξιός ή αλλιώς Βαρδάρης, ο οποίος έχει μήκος 83 χλμ και διαρρέει το δυτικό τμήμα του νομού. Παραπόταμοί του είναι το Μέγα Ρέμα που πηγάζει απ’ το Πάικο, τοΡέμα Βούρκουπου πηγάζει από τα υψώματα του Γυναικοκάστρου, ο Στραβοπόταμος, ο Γοργόπης κ.ά.
 • Ο Γαλλικός (ή Εχέδωρος) ο οποίος πηγάζει από τα Κρούσσια και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο.

Ο νομός Κιλκίς στη μεγαλύτερή του έκταση είναι πεδινός. Τα πεδινά του εδάφη καταλαμβάνουν έκταση 1.666 τ.χλμ.

Λίμνες έχει τη Δοϊράνη (ή Πρασιάδα) με έκταση τα 33 τ.χλμ., πλούσια σε ψάρια και την Πικρολίμνη με έκταση που κυμαίνεται από 3,7 έως 4,5 τ.χλμ., της οποίας το νερό έχει υψηλή αλατότητα(τρεις φορές μεγαλύτερη από τηΝεκρά Θάλασσα) και λόγω των πετρωμάτων έχει ιαματικές και καλλυντικές ιδιότητες.

Το κλίμα του Νομού είναι ηπειρωτικό, εντονότερο στα ορεινά και βόρεια διαμερίσματα του Νομού. Ο χειμώνας πολύ ψυχρός και το καλοκαίρι θερμό.

περισσότερα...

Γεωργικά προϊόντα

 • Σιτάρι, Καπνός, Βαμβάκι
 • Κυδώνια Αγ. Παντελεήμονα
 • Φασόλια
 • Κάστανα Γρίβας, Καστανερής
 • Πατάτες Μ. Λιβαδίων
 • Ρόδια Τούμπας, Αγ. Παντελεήμονα
 • Τρούφα
 • Μανιτάρια
 • Κεράσια Φιλυριάς
 • Καρπούζια Ν. Αγιονερίου
 • Τομάτα
περισσότερα...

Γιατί να επισκεφτείτε το Κιλκίς

Η περιβαλλοντική ομορφιά, η πλούσια ιστορία, η ποικιλία εναλλακτικών τουριστικών επιλογών είναι συνδυασμός που μπορεί να διαμορφώσει τους όρους μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τον επισκέπτη της περιοχής του Κιλκίς.

Τα εντυπωσιακά βουνά Πάικο, Κρούσσια και Μπέλλες, με τις άφθονες φυσικές ομορφιές, όπως η σμαραγδένια λίμνη και οι καταρράκτες του Σκρα, αλλά και τα ποτάμια Αξιός και Γαλλικός και οι λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη, η τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου, όπου εργάστηκε και έζησε ο Ήρωας του Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γραφικά ορεινά χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, η αναβίωση εθίμων και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλους έλξης για τον επισκέπτη.

Mνημεία όπως η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο λόφο της πόλης του Κιλκίς, ο παλαιοχριστιανικός οικισμός στο χωριό Κολχίδα, το μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στο κάστρο Χωρυγίου ή τα σημαντικά τμήματα του Βυζαντινού κάστρου στο Γυναικόκαστρο κερδίζουν το θαυμασμό του επισκέπτη. Όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς το οποίο ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα στεγάζει τον μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., καθώς και το Πολεμικό Μουσείο που θυμίζει τη σημαντική για τον ελληνισμό ιστορική πορεία της περιοχής.

Το Σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου είναι από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας με τον σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό (προσφέρεται ακόμη και για σπηλαιοθεραπεία) και το νέο ανεγερθέν Παλαιοντολογικό μουσείο του. Η ποικιλία των τουριστικών θέλγητρων της ευρύτερης περιοχής συμπληρώνεται από γραφικούς οικισμούς, όπως του Μεταλλικού ή της Κούπας που είναι ιδανικοί για φυσιολατρικές δραστηριότητες, από διαμορφωμένους χώρους αναψυχής μέσα στη φύση, όπως το Ράντσο Κιλκίς ή τα Χίλια Δέντρα στο δάσος των Μουριών και από πλήθος άλλων εναλλακτικών επιλογών που έχει ο επισκέπτης. Όπως το πηλοθεραπευτήριο στην Πικρολίμνη, το ψάρεμα στην Δοϊράνη με την μαγευτική παραλιακή διαδρομή, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων με τα ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, ο μοναστηριακός τουρισμός, οι γεύσεις των “δρόμων του Κρασιού” στη Γουμένισσα με την ξεχωριστή πολιτιστική και αρχιτεκτονική ομορφιά και τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα με γιορτές και πανηγύρια τα οποία τελούνται με ξεχωριστή λαμπρότητα τηρώντας έθιμα και παραδόσεις.

Πρόκειται όμως για ένα μικρό μόνο μέρος της φυσικής ομορφιάς και των πολλών εναλλακτικών επιλογών που βρίσκονται στη διάθεση του επισκέπτη του Κιλκίς. Η ανακάλυψη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής σε όλο το εύρος της, της πλούσιας ιστορίας της και της ποικιλίας των επιλογών που προσφέρει, είναι και αυτή ένα μέρος της μαγείας του να επισκεφτεί κανείς το Κιλκίς.

περισσότερα...

Γιορτές για τον Προφήτη Ηλία

Από 18/7 έως 20/7 , γιορτές για τον Προφήτη Ηλία (Ποντοηράκλεια, Χωρύγι, Καστανερή, Δοϊράνη, Π. Αγιονέρι) και στο Χέρσο – Τριήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνεται για δεκαπέντε (15) συναπτά έτη…
περισσότερα...

Γοργόπη, Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Γοργόπης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, στις αρχές του 2002, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου " ΝΕΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ". Το ανακαινισμένο κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου, λειτουργούσε παλαιότερα ως Αγροτολέχη.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό υλικό της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής,αποκτώντας μια πολύ καλή εικόνα του τρόπου ζωής τους, κατά την περίοδο του 1912 και μετά. Η έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει αντικείμενα οικιακής χρήσης (αργαλειό, πινακοτές κ.α.) που έφεραν οι κάτοικοι, από τις αλησμόνητες πατρίδες (Μ. Ασία, Πόντο, Θράκη) και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Μ. Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτου

Σε μία από τις όμορφες πλαγιές του όρους Πάικου σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων και σε απόσταση 7χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω στον οικισμό Πεντάλοφο, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Το Μοναστήρι είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, έχει εξάρτηση και ομοιότητες μ'αυτό. Η δημιουργία και η ανάπτυξη της Μονής Οσίου Νικοδήμου επιτεύχθηκε με την έμπνευση, τους οραματισμούς και την εργώδη προσπάθεια του Ηγουμένου αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου και της αρχικής τριμελούς ομάδας νέων που τον πλαισίωναν.Το 1981 θεμελιώθηκε το Καθολικό της Μονής -κεντρικός ναός- με την παρουσία τριών Μητροπολιτών. Είναι ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόδημο (το ισόγειο τμήμα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη).

Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους η ιερή κάρα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτη της Μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεώτερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και του 19ου αιώνα. Ο Νάξιος στην καταγωγή Άγιος Νικόδημος, ο Αγιορείτης ήταν ο λόγιος και σοφός διδάσκαλος της Τουρκοκρατίας, ο διδαχος του υπόδουλου ελληνισμού που με τα βιβλία του έθρεψε πνευματικά γενιές ολόκληρες ραγιάδων, που θωράκισε τους Ρωμιούς και τους προστάτευε από τους δύο σοβαρούς κινδύνους εκείνης της εποχής, τον εξισλαμισμό και τον εκλατινισμό.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Μ. Παναγίας

Η Ιερά μονή Παναγιάς στη Γουμένισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Μακεδονίας ενώ ιστορικά αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής σε ολόκληρη την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1912).

Άλλωστε με επίκεντρο την Μονή δημιουργήθηκε και η μικρή ομώνυμη πόλη που αποτελεί και την έδρα της νεοσύστατης (από το 1991 μ.Χ.) Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου.

Η εκκλησία της Παναγίας της Γουμένισσας με τη θαυματουργή εικόνα βρίσκεται μέσα στην πόλη της Γουμένισσας και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί.

Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που στον 14ο αιώνα παραχωρήθηκε στην Μονή του Αγίου Όρους. Η σημερινή εκκλησία κτίσθηκε το 1802. Το 1837 ανακαινίσθηκε το ιερό, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, η οποία ανήκει στον τύπο της τρλικλιτης ξυλόστεγης Βασιλικής, με πολυγωνική αψίδα Ιερού από λαξευτή πέτρα, υπάρχει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο σύνολο (τέμπλο κιβώτιο Αγίας Τράπεζας, προσκυνητάρι).

Στο προσκυνητάρι είναι τοποθετημένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που καθιστά το ναό σημαντικό λατρευτικό κέντρο.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Τρίκλιτος, βασιλικού ρυθμού, χτισμένος το 1864. Ονομαστή είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου με παραστάσεις από το μαρτύριό του. Υπάρχουν εικόνες του 1825 και το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Κουρμπάνι Αγίου Τρύφωνα

O Άγιος Τρύφωνας, προστάτης της αμπελουργίας τιμάται στην αμπελουργική Γουμένισσα. Το Κουρμπάνι του Αγίου Τρύφωνα διοργανώνεται κάθε πρώτη Φεβρουαρίου στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Στην αυλή της εκκλησίας στήνεται μαγειρειό με καζάνια από εθελοντές μαγείρους και νωρίς το πρωί σφάζεται το μοσχάρι και βράζει σε μεγάλα καζάνια.

Μόλις το βραστό είναι έτοιμο, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, ο ιερέας το διαβάζει και κατόπιν μοιράζεται στον κόσμο. Τα ζώο-θυσία προσφέρουν οι πιστοί αμπελουργοί στον Άγιο Τρύφωνα για να προστατεύσει την παραγωγή τους.

Στη γιορτή παίρνουν μέρος και τα γνωστά πανελληνίως «Χάλκινα της Γουμένισσας» ενώ προσφέρεται στους παρευρισκόμενους υπέροχο κρασί Γουμένισσας.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Λαογραφικό Μουσείο Αλευρά

Το Μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα από την πλούσια λαογραφία της Γουμένισσας και όλης της Παιονίας.

Πρόκειται για μια σπάνια ιδιωτική συλλογή, που οφείλεται σε προσπάθειες πολλών χρόνων, του ευεργέτη της Γουμένισσας αείμνηστου Χρήστου Αλευρά.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Παλιό Δημοτικό Σχολείο

Είναι ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά διατηρητέα κτίρια της Γουμένισσας, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτίριο λειτούργησε ως σχολείο της ελληνικής ορθοδόξου κοινότητας της πόλης, ενώ από το 1920 ονομάστηκε Α΄ Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας.

Ως τέτοιο λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε εγκαταστάθηκε εκεί για λίγα χρόνια το Δημαρχείο, αφού πρώτα επισκευάσθηκε.

περισσότερα...

Γουμένισσα, Πρώην Εργοστάσιο Χρυσαλλίδας

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μακρόστενο κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, που απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και για περισσότερο από μισό αιώνα λειτούργησε ως εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού της εταιρίας «ΧΡΥΣΑΛΛΙΣ» που είχε έδρα στον Πειραιά. Το εργοστάσιο αποτελεί ένα απ’ τα ελάχιστα δείγματα μεταξουργείων που υπάρχουν στη χώρα.

Διαθέτει ακόμα και τώρα το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του και παραμένει ιδιόκτητο. Έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο.

περισσότερα...

Γουμένισσες, Παραδοσιακά Τρόφιμα - Γλυκά

Παραδοσιακά Τρόφιμα - Γλυκά

Οι Γουμένισσες δεν είναι μονάχα μια οικοτεχνία! Είναι ο εύφορος τόπος, τα αγνά υλικά, η αξία των παραδόσεων, έμπειρα χέρια που μαγειρεύουν με μεράκι, αλλά και επαγγελματισμό, όραμα και φρέσκες ιδέες. Το 2000, στο χωριό Γρίβα του όρους Πάικου, άνοιξαν το εργαστήριό τους για να φτιάξουννοστιμιές που αγαπήσαμε παιδιά. Λαχανικά και φρούτα εποχής, πρόβειο γάλα και αυγά φτάνουν στο εργαστήριο από τους παραγωγούς του Πάικου, για να γίνουν γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, σάλτσες, τραχανάς και χυλοπίτες.

Με αγάπη για τις καλές γεύσεις και την διατροφική αξία της παραδοσιακής κουζίνας, οι Γουμένισσες μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους και φιλοδοξούν να βρουν μια θέση στις κουζίνες όλου του κόσμου.

περισσότερα...

Γρίβα, Ι.Μ. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης

Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Ιδρύθηκε το 1992. Εντυπωσιακό το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο του παρεκκλησίου των Μυροφόρων που είναι έργο πατέρων της ιστορικής Σερβικής Μονής Ντέτσανι (14ος αιώνας).

Υπάρχουν ιερά λείψανα των τριών Αγίων που φυλάσσονται στη Μονή και εκτίθενται σε προσκύνηση. Πληροφορίες: 23430 42104.

περισσότερα...

Γρίβα, Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Κτισμένη το 1801 στο χωριό Γρίβα, που κατοικείται από το 817, η εκκλησία σώθηκε όταν το χωριό κάηκε από τους Τούρκους στις 15 Οκτωβρίου 1912.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική της οποίας τα δάπεδα ήταν αρχικά κατασκευασμένα με πέτρα δολομίτη, που αφθονεί στο Πάικο, και με την πάροδο των ετών με μαρμάρινες πλάκες κατά περίσταση. Ο χώρος του ναού φωτίζεται από τα πλαϊνά παράθυρα και από σειρά πολύλοβων παραθύρων πάνω από το Ιερό. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται από αμφίκλινη (σαμαρωτή) ξύλινη στέγη με κεντρική υπερύψωση, ενώ τα πλάγια κλίτη με μονόρρηκτη (επικλινή) ξύλινη στέγη.

Διασώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες παρότι διατηρήθηκε μόνο η αγιογράφηση της γυναικείας πλευράς του ναού.

Η Γρίβα απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Γουμένισσα και πρόκειται για γραφικό οικισμό του οποίου τα παλαιότερα κτίσματα έχουν φρουριακό χαρακτήρα με λιθόκτιστο περιμετρικό τοίχο, που μαρτυρεί το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

περισσότερα...

Διασκέδαση

Η πόλη του Κιλκίς προσφέρει πλήθος επιλογών για φαγητό, καφέ και για νυχτερινή διασκέδαση.Δείτε περισσότερα στο: Τουριστικές πληροφορίες, εστίαση και στις προσφορές εμπειρίας.

περισσότερα...

Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας

Μια παρέα ονειροπόλων που κρατάνε μια αγκαλιά όνειρα και έχουν για οδηγό το ουράνιο τόξο. Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου δημιουργούν, πάνω στον πολύχρωμο καμβά, ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο παιχνίδι και το όνειρο. Στην εποχή που το χαμόγελο του πρώτου μωρού έσπασε σε χίλια κομμάτια και απ’ τα κομμάτια του γεννήθηκαν οι νεράιδες. Νεράιδες που όταν χάνουμε το θάρρος μας, μας επισκέπτονται το χάραμα για να μας παρηγορήσουν και να φουσκώσουν ξανά τα πανιά μας με ελπίδες. Ένα ποτάμι από χρώματα, μουσική, κούκλες, στολές και χαρούμενα πρόσωπα, ξεχειλίζει κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη στο Κιλκίς και γεμίζει τις καρδιές μας με υπέροχα συναισθήματα, που προέρχονται από κάθε άκρη της Γης. Ένα μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που αποσκοπεί στη διάδοση του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην γνωριμία και κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών των λαών.

περισσότερα...

Δοϊράνη, Εξαήμερη

Εξαήμερη περιήγηση με επίκεντρο την περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.

Ευκαρπία

Άφιξη στην πόλη του Κιλκίς και τακτοποίηση διαμονής μας σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης (βλ. κατάλογο ξενοδοχείων στην κατηγορία «επιχειρήσεις τουρισμού» - υπερσύνδεσμος). Κατά τη διαμονή στο Κιλκίς, αξίζει, αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο να κάνουμε μια εξόρμηση βόρεια της πόλης για φαγητό στην Ευκαρπία.

Επισκέψεις

Μετά μπορούμε να επισκεφθούμε την Τέρπυλλο με τον Αρχαιολογικό της Χώρο και το Παλατιανό, όπου επίσης υπάρχουν αρχαία αγάλματα (εναλλακτικά στην εξόρμηση αυτή, μπορούμε να παραμείνουμε στο Κιλκίς και να επισκεφθούμε τα αξιόλογα μουσεία του – Αρχαιολογικό, Πολεμικό, κλπ – το Ναό του Αγίου Γεωργίου και το Σπήλαιο του Κιλκίς).

Επιστρέφουμε στην πόλη του Κιλκίς όπου μας δίνεται η δυνατότητα διασκέδασης σε κάποιο από τα πολλά καφέ και εστιατόρια της πόλης.

Γυναικόκαστρο & Μεγαλιθικό Μνημείο

Την επόμενη ημέρα μπορούμε να επισκεφθούμε τις περιοχές του Πολυκάστρου και της Γουμένισσας. Λίγο πριν φτάσουμε στο Πολύκαστρο μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο «Παλαιό Γυναικόκαστρο» όπου υπάρχει το Βυζαντινό Κάστρο αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος Γυναικόκαστρου και στο Χωρύγι όπου υπάρχει το μεγαλιθικό μνημείο Χωρυγίου.

Αξιούπολη

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη συνέχεια η πόλη της Αξιούπολης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενώ στα 8 περίπου χιλιόμετρα από την Αξιούπολη βρίσκεται η Γουμένισσα, όπου αξίζει να παραμείνουμε για διανυκτέρευση και φαγητό.

Δοϊράνη - Δάσος Χιλίων Δένδρων - Όρος Μπέλλες

Την επόμενη ημέρα αξίζει να επισκεφτούμε τη Δοϊράνη με διήμερη παραμονή μας στην περιοχή της λίμνης. Κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής παραμονής στη Δοϊράνη, μπορούμε να ασχοληθούμε με εναλλακτικές δραστηριότητες στη λίμνη αλλά και να επισκεφθούμε το δάσος των Χιλίων Δένδρων και τον οικισμό των Μουριών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Επιπλέον, στο όρος Μπέλλες υπάρχει η δυνατότητα για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, κλπ.

Λουτρά Πικρολίμνης

Την πέμπτη ημέρα αφήνουμε την περιοχή της λίμνης και επιστρέφουμε από Δροσάτο και Χέρσο προς Κιλκίς. Ακολουθώντας πορεία εξόδου από την περιοχή αξίζει να αφιερώσουμε μία ημέρα επίσκεψης στην Πικρολίμνη στα νότια του νομού (βρίσκεται ανάμεσα στον Μικρόκαμπο και την Ξυλοκερατιά) με παραμονή στο χώρο των λουτρών της Πικρολίμνης ακόμη και με διαμονή. Εδώ μπορούμε να περιηγηθούμε και στην περιοχή με την εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα.

Ολοκληρώνοντας την εξαήμερη περιήγησή μας αναχωρούμε από την περιοχή και επιστρέφουμε στη βάση μας.

Πολιτιστικό Καλεντάρι

Ανεξάρτητα από την περίοδο που θα αποφασίσετε να επισκεφθείτε την περιοχή αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο Πολιτιστικό Καλεντάρι, καθώς κάθε εποχή και μήνα του έτους διαδραματίζονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως π.χ. το έθιμο Κόλιντε την παραμονή των Χριστουγέννων στη Γουμένισσα, το Κουρμπάνι την 1η Φεβρουαρίου στο Κιλκίς, το έθιμο των Μωμόγερων το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων στον Αγ. Μάρκο, το Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου στο Κιλκίς το 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη κ.ά.

περισσότερα...

Δοϊράνη, Στρατιωτικό Νεκροταφείο

Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Δοϊράνης

Επίσης, σ’ έναν επιβλητικό λόφο απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, υπάρχει το Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο των πεσόντων στη φονική μάχη της Δοϊράνης, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο χώρο δεσπόζει μνημείο με λέοντες-σύμβολα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας.

περισσότερα...

Δραστηριότητες

O νομός Κιλκίς διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, καθώς και υποδομές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες δραστηριοτήτων του κάθε επισκέπτη ο οποίος μπορεί να επιλέξει από μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.
περισσότερα...

Δροσάτο, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μια όμορφη και γραφική εκκλησία, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα είναι ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Δροσάτο.

Χτισμένη με πέτρα, η μεταβυζαντινή αυτή εκκλησία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως Μουσείο Βυζαντινής Αγιογραφίας, φιλοξενώντας εκπληκτικά αντίγραφα του εικονογραφικού θησαυρού του Αγίου Όρους.

περισσότερα...

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account